Centenáriumi „bolhából elefánt”

A Művészeti iskolában Nem politizáltak, alkottak. Mégis szeparatisták?

209

Lemosható festékkel rajzolta ki június 4-én az iskola udvarán Nagy-Magyarország térképét az udvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak és a nálunk vendégeskedő anyaországi testvériskolásoknak egy csoportja. Az ügyben kivizsgálások sorozata indult, a szaktárca által kinevezett testület szerint „politikai-szepara­tis­ta” jellegű akció zajlott, bün­tetni kell a tanárokat. Még nincs vége az ügynek – mondja az igazgatónő.

Az iskola belső udvara, ahol az elhíresült térképet felrajzolták Fotó: Facebook / Bíró Mihály

A magyar kormány által finanszírozott Határtalanul programban vett részt és látta vendégül júniusban a magyarországi Neszmély település ugyancsak művészeti középiskolájának egy csoportját a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola. A diákcsoportok június 4-én, a nemzeti összetartozás napján egy land art-alkotást hoztak létre: lemosható festékkel rajzolták fel az iskola belső udvarán Nagy-Magyarország térké­pét. Az akcióról készült, az iskola Facebook-oldalán megjelent – később eltávolított – fotók szemet szúrtak, hírüket felkapta a román média, amely a trianoni békeszerződés 98. évfordulójára asszociálva politikai megnyilvánulásként értékelte az akciót. Az elhíresült ügyben kivizsgálások sorozata indult, amelyeknek még koránt sincs vége – mondta el lapunknak Porsche Éva, a művészeti iskola igazgatója, aki szerint a művészeti projekt a szerencsétlen véletlenek egybeesése és a jelentgetőknek köszönhetően lett elpolitizálva.


– A land art technikával készült művészeti alkotást első körben a Szent Anna-tónál akarták megcsinálni, de a medvevész miatt ez meghiúsult. A második szabadtéri helyszínt, a Kerekerdőt az eső mosta el, így a projektvezető tanárok az iskolaudvart választották. A téma és annak üzenete teljesen mértékben politikamentes volt: testvériség, összetartozás, barátság, valamint annak szimbolikus megjelenítése, hogy a vizuális művészetek nem ismernek határokat. Mindvégig egyetlen félszó sem hangzott el, ami politikai üzenetet sugallt volna, vagy így interpretálható volna. A lavina mégis elindult, mindenféle szennyújságok cikkeztek minősíthetetlen módon, és megtörténtek a feljelentések is, úgy, hogy közben minket senki nem kérdezett, nem keresett meg, hogy nyilatkozzunk az ügyben. Első körben a tanfelügyelőség vizsgálódott nálunk, megállapították, hogy szó nincs semmiféle politizálásról, szeparatista cselekedetről, a minket ért, néha nyomdafestéket nem tűrő vádak alaptalanok. Ezt a jelentést nekünk és a prefektusi hivatalnak is elküldték. A másnapi prefektusi közleményben viszont teljesen más dolog jelent meg. Másfél hónapig csend volt, aztán megjelent az oktatási minisztériumi csoport. A vizsgálati jelentésüket egy hete kaptuk meg. Ez ugyancsak ellentmondásos. Bár megállapították, hogy szó nem volt semmiféle szeparatista, nacionalista és így tovább akcióról, mégis további vizsgálatokat kértek és a projektben részt vevő tanárok szankcionálását is kilátásba helyezték. Most ott tart az ügy, hogy az iskola kinevezte azt a belső kivizsgáló bizottságot, amely, a procedúra szerint ellenőrzi a történteket és jelentést nyújtanak be az iskola vezetőtanácsához, amely aztán eldönti, hogy az ügyben érintett kollégákkal szemben legyen vagy sem bármiféle „eljárás.” Erről az ügyről szólt az egész nyár, immár nem is tudom, hányadik kivizsgálásnál tartunk – részletezte a történéseket Porsche Éva igazgatónő.
Az Agerpres hírügynökség hírt adott a szaktárca jelentéséről, amely szerint „politikai-szeparatista”, morálisan és legálisan is kifogásolható akció zajlott a művészeti iskolában, amely megsértette a tanügyi törvénynek a 7-es cikkelyét, amely tiltja az iskolákban a politikai megnyilvánulásokat. Azt javasolják a főtanfelügyelőnek, hogy az érintett tanárok ellen indítsanak fegyelmi eljárást, illetve, hogy az iskola igazgatójának és aligazgatójának éves értékelésében vegyék figyelembe, hogy helyet adtak ilyen jellegűként is interpretálható eseménynek. Az ügynökségnek nyilatkozó Görbe Péter megyei főtanfelügyelő azt mondta: elemzik a helyzetet, figyelembe veszik a jelentést, de az a véleménye, hogy a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában nem zajlott politikai jellegű tevékenység.

Tiltakozás
Az RMDSZ városi szervezete tegnap közleményben tiltakozott a kilátásba helyezett szankciók ellen, a művészeti iskolát ért vádakat hamisnak és megalapozatlannak tartják. „Határozottan visszautasítjuk, hogy Székely­udvarhelyen bárki is szeparatista tettet hajtott volna végre, és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a centenáriumi évben a bukaresti román nemzetiségű elit ismét soviniszta magatartást tanúsít. Tiltakozunk a kettős mérce alkalmazása ellen, ugyanis több iskolában a hivatalos iratokon a centenáriumi év vizuális elemei között megjelenik Nagy-Románia térképe is, amely ellen az Oktatási Minisztérium egyáltalán nem tiltakozik. A Trianon előtti Magyarország földrajzi kiterjedése ugyanolyan történelmi tény, mint a két világháború közötti Nagy-Romániáé” – fogalmaztak. Derzsi László, az RMDSZ Székelyudvarhelyi Városi Szervezetének elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: Udvarhelyen szeparatizmust kiált a minisztérium, mindeközben Kovászna megyében a prefektus, Sebastian Cucu a centenárium jegyében Nagy-Románia-térképpel ékes interaktív táblákat ajándékozott több megyebeli iskolának, többek közt a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Nemzeti Kollégiumnak is.

Lázár Emese

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek