Célzott ellenőrzéseket folytat a rendőrség

Biztonságiöv-akció

354

Biztonsági övek használatát ellenőrző akcióba kezdett tegnap a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség, és ezen a héten a rend őrei fokozottan odafigyelnek arra, hogy az autóval utazók megfelelően használják-e biztonsági öveiket a közutakon – tájékoztatta lapunkat Gheorghe Filip, a felügyelőség szóvivője. A bírság 145 lejtől 290-ig terjedhet.

Kapcsoljuk be az övet! Ne a rendőr kérjen meg rá utólag Fotó: László F. Csaba

A Seatbelt (a biztonsági öv angol megnevezése) kódnevű akció nemcsak Romániában, hanem a teljes Európai Unió területén összehangoltan zajlik. Valamennyi közlekedési rendőr most terepen dolgozik, és éppen bírságolásra, vagy ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz: „a törvényes intézkedések alkalmazására” készül, abban az esetben, ha az előírások be nem tartásával találkoznak.
Gheorghe Filip a Hargita Népe kérdésére elmondta: a jelenleg érvényes szabályok értelmében a hátsó ülésen is kötelező a biztonsági öv használata – legalábbis azokban az autókban, amelyek el vannak látva vele –, és az autó vezetőjének kötelessége utasait is figyelmeztetni, hogy a biztonsági öv használata kötelező. Így ha ezt elmulasztja, azért is büntethető. Emellett az is kihágásnak számít, ha a babaülés nem megfelelőképpen van bekötve – figyelmeztetett a szóvivő.
A biztonsági öv viselésének elmulasztása kellemetlen „időtöltés”: a rendőrök által kiszabható bírság összege 145 lejtől 290 lejig terjed, igaz, aki 15 napon belül befizeti a bírságot, megússza fele összeggel. Ráadásul két büntetőpont is jár az autó sofőrjének a kihágásért.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek