Céltudatossága ma is példamutató

115

A Csomolungmára első magyarként feljutó Erőss Zsoltra emlékeztek Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is tegnap, ekkor töltötte volna ugyanis 50. évét. A világ 14 nyolcezres csúcsa közül tízet meghódító Hópárduc tiszteletére a róla elnevezett csíkszeredai sportcsarnokban kőtáblát lepleztek le.

Egykori iskolájánál emlékeztek a Hópárducra. Tiszteletadás Fotó: Kertész László

A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium előtt található emlékműnél, tegnap délelőtt Dezső László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület tiszteletbeli elnöke barátja, Erőss Zsolt szavait idézte: „Ha tudnám, hogy egyszer fenn fogok maradni, akkor is felmennék a hegyre”. Közben egy-egy kis mécsest szorongatva hallgatták a diákok Erőss Zsolt életének főbb mozzanatait, amelyeket Dezső László mellett Lakatos Mihály, a Gimnázium igazgatója ismertetett.
– Zsolt nem hódította meg a hegyeket és csúcsokat. Tisztelettel és alázattal közelített hozzájuk – emelte ki Dezső László, míg az iskolaigazgató azokról az erényekről beszélt, amelyekből a gimnázium jelenlegi diákjai is tanulhatnak. Lakatos a céltudatosságot emelte ki, mondván: nem arra buzdítják a diákokat, hogy alpinisták legyenek, hanem kitartásról tegyenek tanúbizonyságot, ahogy Zsolt is tette.
Az eseményen Zsolt nemrég elhunyt édesanyjáról, Kovácsné Erőss Editről is megemlékeztek, az emlékműnél koszorúkat helyeztek el, Korpos Szabolcs zenetanár vezetésével pedig énekkel tették ünnepibbé a hangulatot a diákok.
Délután Csíkszeredában hajtottak fejet a Hópárduc emléke előtt. A róla elnevezett sportcsarnokban családias hangulatú megemlékezésen leplezték le a csíkszerdai önkormányzat gránittábláját, amely Erőss Zsolt példátlan teljesítményének állít emléket.
Az ünnepi műsort a Role zenekar szolgáltatta, amely József Attila és Ady Endre megzenésített verseit adta elő.
Elsőként Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere osztotta meg gondolatait a megemlékezésre összegyűlt közönséggel. Az elöljáró emlékeztetett: a megyeszékhely sportcsarnoka négy és fél éve viseli Erőss Zsolt nevét. A polgármester felidézte: Ludwig Hohl két fiatal hegymászó élet-halál harcáról szóló, Hegymenet című könyvének magyar fordítását a kiadó és a fordító Erőss Zsolttal közösen szerette volna bemutatni, azonban végül csak emléket tudott állítani neki a kiadvány.

Emléktábla a névadónak. 50 éves lenne Erőss Zsolt Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai ünnepségen is felszólaló Dezső László úgy fogalmazott: szerencsésnek mondhatják magukat mindazok, akik ismerték Erőss Zsoltot. Felidézte sokatmondó utolsó telefonbeszélgetésüket is: „Kötelező hozni a sikert, ha nincs eredmény, nincs szponzor” – emlékezett vissza barátja szavaira Dezső László.
Sárpátki Zoltán szobrászművész alkotásának leleplezését követően az emlékezés koszorúit helyezték el a ezeményen részt vevők.

Kertész László
Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek