Célba értek a Katalin-bál adományai

120

Átadták tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban azokat a gyógyászati segédeszközöket és műszereket, amelyekre a Csíki Vállalkozók Egyesülete, a Csíki Anyák Egyesülete, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által tavaly novemberben szervezett Katalin-bálon gyűjtöttek pénzadományokat. A jótékonysági akciónak köszönhetően szintén adományban részesült a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja és a Csíki Hegyimentő Egyesület.

Fotó: Márk Boglárka

A kórház újszülöttosztályára egy kékfény-kezelőlámpa érkezett, amelyet az újszülöttkori sárgaság kezelésében használnak, illetve egy hűtőszekrényt is kapott az osztály. A belgyógyászatnak vérplazmakészítő centrifugát és speciális matracokat vásároltak, utóbbiak nagy segítséget jelentenek abban, hogy az ágyhoz kötött betegeknek ne legyen felfekvésük.
A Caritas által Székely­ud­varhelyen létrehozni kívánt Szent Ágoston Központ számára szőnyegeket és különböző gyermekeknek készült bútorokat vásárolnak. A Csíki Hegyimentő Egyesület speciális ruházatot és technikai felszerelést vásárolhatott. Ezeket a hegyimentők már használják Hargitafürdőn.
Dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser köszönetet mondott a jótékonysági Katalin-bál szervezőinek azért, hogy ezúttal is a megyei kórházat választották az egyik kedvezményezettnek.
– Ezek mind olyan gyógyászati segédeszközök és orvosi műszerek, amelyeknek a beszerzése a kórház számára nagy kihívást jelent főként a procedurális eljárások miatt – mondta a kórházmenedzser.
Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke kifejtette, hogy a tavalyi Katalin-bálon 38 ezer lejt sikerült összegyűjteni, ebből 21 ezer lejt a megyei kórháznak szánt új eszközökre költöttek, míg nyolc-nyolc ezer lejt a másik két szervezetnek.
– A bálon részt vevő adakozóknak is külön köszönetet szeretnénk mondani, ugyanakkor ígéretet teszünk arra, hogy idén is megpróbálunk minimum ekkora adományt, vagy még többet összegyűjteni – jelentette ki az egyesület vezetője.
Farkas Balázs konzul megjegyezte, külön öröm számukra, hogy a hegyimentő egyesület is részesült az adományból, ugyanis az ő munkájuk támogatására rendszerint kevesen gondolnak. Hozzátette: meglátása szerint az adományozást ilyen szellemben lesz célszerű folytatni, vagyis a kórház mellett más karitatív szervezetek támogatásának is előtérbe kell kerülnie.
Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesülete elnökének véleménye szerint fontos, hogy mindig úgy állítsák össze az adományok listáját, hogy a kórház egyes osztályai szükségszerű és életmentő eszközökkel gazdagodjanak. Reméli, hogy a következő években is egyre több osztály részesül adományokban.
A köszöntőbeszédek után az egyes osztályok orvosai is átvették az eszközöket, és mindegyikük beszámolt arról, hogy mire használják majd azokat.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek