Cél a kategóriabajnoki cím

113

Két kategóriában is második helyen zárt tavaly a hazai ra­li­bajnokságban a Teslovan Ad­rian – Cseh Vajk Imre páros, idén azonban előre lépnének. Az elmúlt hétvégén teszteltek, ma és holnap már a pályákat járják, szombaton és vasárnap már élesben versenyeznek. Kilencvenen harcolnak a pontokért a Brassó Ralin.

A bajnoki rajt előtt Alcsíkon tesztelt a Teslovan Adrian – Cseh Vajk Imre páros. Hétvégén Brassóban kezdik a bajnokságot Fotó: Tamirjan Róbert

Két kategóriában a második, összetettben a kilencedik, csapatban a negyedik helyen zárta az elmúlt évet a hazai ralibajnokságban Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre. A csíki ralisok idén javítanának, a 5-ös géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a bajnoki címet tűzték ki célul, összetettben is előrébb szeretnének végezni, ugyanakkor csapatban is dobogóra állnának az év végén. Autójuk ráncfelvarráson ment keresztül, a csíkiak úgy érzik, idén gyorsabbak tudnak lenni, mint tavaly.
Az elmúlt hétvégén Csíkszent­király közelében, a Szentimrei Büdös felé vezető megyei úton tesztelt a páros öt másik ralissal közösen. Teslovan Adrian elmondta, a szezon előtti teszten főleg a versenygép beállításaira összpontosítottak, és úgy érzi, az autó már gyorsabb, mint a tavaly. – A Citroën DS3 R3T igazából idéntől kaphatja meg a Max nevet is, hiszen pár napja került be a kocsiba a Max váltó. Az új váltó behelyezésével már a teszten azt éreztük, hogy egyrészt hamarabb és jobban gyorsul az autó, másrészt gyorsabb is lett, jobb az erőátvitel is – nyilatkozta lapunknak a csíki pilóta.
Teslovan azt mondta, a 2016-os évhez képest tavaly már sikerült gyorsabbnak lenniük, igaz, nem sikerült a címvédésük a 5-ös géposztályban, de az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában megvédték bajnoki ezüstjüket.
– Ugyan a fő cél most mindkét kategóriában az első hely, ám mindenképpen gyorsabbak szeretnénk lenni, mint tavaly. Talán ha ez sikerül, akkor a két bajnoki cím is meglehet – mondta Teslovan Adrian. A páros 2016-ban összetettben a 15. helyen zárt – négy ralin végzett az első tízben –, míg tavaly a kilencedikek lettek, szintén négy top 10-es helyezéssel.

Kilencvenen az első versenyen
Az elmúlt évekhez képest rekordnak számító, kilencven páros nevezett az idei bajnokság első futamára, a Brassó Ralira. Az viszont kérdés, hogy közülük mennyien indulnak majd el a következő versenyeken, ám az idénykezdésre több pilótának is sikerült előteremteni a Brassó Rali teljesítéséhez szükséges pénzösszeget.
Óriási lesz a harc a 2-es géposztályban, a bajnoki címvédő Bogdan Marișca mellett Ford Fiesta R5-tel indul Sorin Badea, Mihai Manole és Cătălin Grigoriu, Skoda Fabia R5-tel Dan Gârtofan, de a cseh gyártót választotta Valentin Porcișteanu és a nagy visszatérő, Constantin „Titi” Aur is, míg Simone Tempestini a franciákra szavazott, ő Citroën DS3 R5-tel harcol a bajnoki pontokért. Ha nem történik egyikükkel sem túl nagy baj, akkor közülük kerül ki a Brassó Rali összetett győztese, sőt hiba nélküli versenyzés esetén övék a Top 10-ből nyolc hely. A 3-as géposztályban öten neveztek, és mind Mitsubishi Lancer EVO 9-cel állnak rajthoz, míg az 5-ös géposztályban a csíkiak mellett Gabriel Ene egy Renault Clio R3 Maxival, Cristian Toader egy Seat Cupra TDI-vel, Enis Arif pedig egy Honda Civic R3-mal harcol a győzelemért.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a 9-es géposztályban van a legtöbb nevező (25), tizenhárman Daciát – közülük nyolcan Sanderót – választottak, a suzukis mezőny kilencet tesz ki. Az elsőkerék-meghajtású géposztályban összesen harmincegyen harcolnak a pontokért.
Külföldről öt pilóta – egy-egy bolgár, örmény, svéd, lengyel és olasz – érkezik Brassóba, Hyundai i20 Coupe autóval, négyen neveztek a veterán autók kategóriájába és tizenheten a másodosztályban (rali ob-2).
Népes a 11-es géposztály is, meglepetésre ide nevezett – és egy Subaru Imprezával indul – Marco Tempestini is, Ábrahám Thomas pedig fiával, Norberttel a jobb-1-ben harcol a pontokért a szokásos Mitsubishi Lancer EVO 3 Kombival.
A Hargita Megyei Autósport Bírók Kollégiumának tizenkét tagja pályabírói, egy titkársági, egy pedig versenyvezetői tisztséget lát el a Brassó Ralin.

Brassó mint mini Monte Carlo
– A Brassó Rali mindig egy lutri: hamar változnak az időjárási körülmények, olyan, mint a Monte Carlo Rali. Brassóban süthet a nap, ha Brassó Pojánán, vagy Hidegpatakon havazik, és ugyanez érvényes a Babarunca/Cheia szakaszra is. Nagyon sokat számít majd a helyes abroncsválasztás, ezen állhat vagy bukhat a versenye a résztvevőknek – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a Brassó Rali szelektívjei megegyeznek a tavalyi kiíráséval, ám egyelőre nem tudják, milyen a pálya állapota. – Ma kezdjük a pályabejárást, péntek estére már kiderül az is, milyen állapotban vannak a szelektíveken az utak, és nagyjából az abroncsválasztásunk is ekkor dől el.
Szombaton délután a Brassó Pojána és Hidegpatak szelektíveket kétszer teljesíti a mezőny, majd a napot a Cenk alatti város központjában kialakított szu­per­szpeciállal zárják a ralisok. Vasárnap a Babarunca és a Cheia szelektívek után a Barcarozsnyó és a Hidegpatak gyorsaságikat követően a Brassó Pojána Power Stage zárja a versenyt, ez utóbbi szakaszon bónuszpontokért is hajtanak a pilóták. Nem mellékes, hogy a Power Stage Brassó Pojánán kezdődik és Brassóban ér véget.
A csíki ralisok támogatói: Uni­credit Leasing, Borszék Ásványvíz Rt., Cipi, Star Lubricants – Mobil 1, Defi, Set Prod Com, Interflon, Prodia, Vitafit4You, Vice, Rock FM, Hargita Népe és az Omega Motorsport.

Kopacz Gyula

A cikk a Hargita Népe március 22-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek