Cégvezetés és lelkiismeret-furdalás?

Anyavállalkozók Erdélyben

72

Egy kevésbé ismert csoportot kí­ván láthatóvá tenni az Udvar­hely­széki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) nagysza­bású és előzmény nélküli kutatása: hol tart, hogyan él, mivel foglalkozik az az erdélyi női vállalkozó, aki egyben családanya is. A kezdeményezést egy online kérdőív kitöltésével támogathatjuk.

Anyavállalkozók és akik megismernék jobban őket. Lendületben a Nő.Élet.Erő projekt Fotó: Asztalos ágnes

Lapunkban is megírtuk, hogy a Székelyudvarhelyen működő UKKSZ az OTP Bank Románia támogatásával egy egész Székelyföldre kiterjedő vállalkozónői szociológiai kutatást végez Nő.Élet.Erő címmel (Hargita, Maros és Kovászna megyében 1200 fő megkérdezésével és fókuszcsoportos beszélgetések alkalmazásával zajlik). Ennek része, ezt árnyalja majd a frissen útjára indított, Anyavállalkozók Erdélyben című online felmérés is.

Kik ők?
A Gondűző Étterem konferenciatermében ismertették a részleteket a felmérés kezdeményezői tegnap délelőtt. Györgyei Szabó Magdolna projektmenedzser, az UKKSZ ügyvezetője először is elmagyarázta, hogy az anyavállalkozók – a nemzetközi szakirodalomban mompreneurs – olyan nők, akik a vállalkozásuk vezetése mellett gyermeke(ke)t is nevelnek vagy éppen gyermeket várnak. A világ egyre több pontján aktívak, hálózatokat és szervezeteket hoznak létre egymás támogatása érdekében, és már Erdélyben is tapasztalható hasonló önszerveződés.
– Az online felmérés részeként egész Erdélyre kiterjedően arra keressük a választ, hogy kik az erdélyi magyar „anyavállalkozók”, hogyan dolgoznak és miként vélekednek saját helyzetükről, fejlődési lehetőségeikről – mondta Györgyei Szabó Magdolna.

Egyensúlyozva család és cég között
A www.ukksz.ro/anya­vallal­ko­zok oldalon megtalálható kérdőív kitöltése alig negyed órát vesz igénybe, viszont minél többen töltik ki, annál árnyaltabb lesz a kép. Ezen a területen mindössze egy felmérés született: a Csíkszeredában élő Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia – EMTE Társadalomtudományi Tanszékének oktatója tíz évvel ezelőtt kezdett foglalkozni vállalkozáskutatással, doktori dol­gozatát is ebből a témából írta. A felmérés Hargita és Kovászna megyét foglalta magában, a kutatási eredmények 2013-ban könyv formájában is megjelentek, Vállalkozás női módra címmel. Akkor kiderült, hogy a két székelyföldi megyében élő női vállalkozók mintegy 80 százaléka anya is, és problémát, gyakran lelkiismeretfurdalást jelent számukra a vállalkozás, a család és a gyerekek közötti egyensúlyozás – elevenített fel néhány tanulságot a korábbi kutatásából Gergely Orsolya, aki a Nő.Élet.Erő projekt kutatója is. A nők esetében jelentős vízválasztó a gyermeknevelési szabadság, sokan ennek ideje alatt vagy épp ennek lejártakor módosítanak pályát – emelte ki a szociológus. Az online felméréssel mindenkit, az önfoglalkoztatókat, a nagyobb céggel rendelkezőket is el szeretnék érni.

Anya és vállalkozó egy személyben?
A rendhagyó projekt célja nem titkoltan a női vállalkozók megerősítése, motiválása is, két anyavállalkozót is meghívtak a sajtótájékoztatóra. Bíró Jolán több mint 20 éve vállalkozó, jelenleg a már felnőtt fiával együtt vezeti a küküllőkeményfalvi mustárgyárat. Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő hölgy nem tagadta, hogy nehéz feladat anyavállalkozóként élni, de mégis arra biztatta a nőket, ne adják fel álmaikat, álljanak talpra, akár gyerekkel is, mert megéri.
Beteg kislányát ápolta az éjjel, tegnap pedig saját döntéseiről beszélt Puskai Melinda. A csíkszeredai Allmycrafts tulajdonosa jól példáz­za azt a női vállalkozótípust, akiben a gyermeknevelési szabadság idején fogalmazódik meg egy ötlet. Amit ő nem is hagyott elillanni, lehetőségként élt meg, és két kisgyerekkel vágott bele saját cég alapításába. – Néha érzelmi alapon, intuitív módon hozok döntéseket, de azt hiszem, a női életerőnk, az, hogy otthon is helyt kell állnunk, a kinti világban is előre visz – vallotta a kétgyerekes édesanya.

A férfiakat is érdekli
A Nő.Élet.Erő projekt kapcsán már többször is elhangzott, hogy különböző konferenciákon, üzleti találkozókon is mennyire alulreprezentáltak a nők. Magának az UKKSZ-nek is kevés, alig 3-4 női tagja van.
– Elképzelhető, hogy a női vállalkozók, akik családanyák is egyben, munkájuk mellett már nem tudnak a társulásokban, civil szerveződésekben is részt venni, és ez is egy sajátos jelenség – mondta Nagy György, az UKKSZ elnöke. Ezért is fontos megismerni ezt a réteget, hogy később majd meg is mutathassuk a női vállalkozókat – tette hozzá.
Az online kérdőívet Geambașu Réka, a kutatás szakmai vezetője, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem szociológia tanszékének oktatója és kutatója állította össze. Október 28-ig lehet kitölteni, és plusz­motivációként egy 2 éjszakás, 2 fő részére szóló szovátai wellness­üdülést is kisorsolnak azok között, akik nem sajnálják a ráfordított időt.
A kutatási jelentés várhatóan januárra készül el, amit majd egy nagyszabású női vállalkozókonferencián ismeretnek.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek