Cégek: érdeklődés van, jó munkaerő kevésbé

69

Csíkszeredában, Gyergyó­szent­miklóson és Székelyudvarhelyen szervezett párhuzamosan állásbörzét a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség. A megyeközpontban a legtöbb állást a szolgáltatások területén, szakács, eladó és pincér munkakörökben kínáltak a cégek, néhány személynek már a börzén sikerült munkaszerződést aláírni.

Kereslet és kínálat – teremtenek rá lehetőséget, mégsem mindig találkozik. Volt, aki munkáért, más nézelődni ment Fotó: Balázs Árpád / archív
Kereslet és kínálat – teremtenek rá lehetőséget, mégsem mindig találkozik. Volt, aki munkáért, más nézelődni ment Fotó: Balázs Árpád / archív

A Szakszervezetek Művelődési Házában csütörtökön már reggel 9 órától fogadták a csíkszeredai és környékbeli álláskeresőket – a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség kezdeményezésére 23 cég vett részt az állásbörzén és keresett új munkatársakat.
– Csíkban főként a szolgáltatások területén és az építőiparban tudtunk új munkahelyeket kínálni. Ezenkívül nagyon sok kamionsofőrt, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig a fémiparban jártas műszaki és mérnök szakembereket kerestek a helyi vállalkozók – tájékoztatott Jánó Edit osztályvezető.
A megyeközpontban megszervezett állásbörzén 148 állást kínáltak fel, a találkozón 168 regisztrált munkanélküli jelent meg, akik közül körülbelül 50 személyt további állásinterjúra hívtak a cégek.
– Egy személy még az állásbörzén aláírta a munkaszerződét, őt pincérként alkalmazta az egyik helyi cég, egy másik álláskeresőnket pedig hétfőtől alkalmazzák – mondta a konkrét eredményekről Jánó Edit. A börze iránt főként a középkorosztály érdeklődött, fiatalok alig vettek részt a rendezvényen.
Viszonylag nagy volt az érdeklődés Székelyudvarhelyen is, ahol a Márton Áron Ifjúsági Házban zajlott a börze. 23 cég volt jelen, összesen 257 munkahelyet kínáltak, főleg a könnyűiparban, a konfekcióiparban és a fémmegmunkálás területén. 4 vállalkozás keresett pincért, szakácsot vagy konyhai kisegítőt, eddig a vendéglátóipar csak ritkán képviseltette magát az állásbörzéken. 150 személy érdeklődött a lehetőségek iránt, 110 emberrel beszélgettek el a jelen lévő cégek, vállalatok képviselői, és 56 személyt hívtak vissza állásinterjúra – közölték a munkaerő-elhelyező helyi kirendeltségénél. Az álláskeresők többsége, mintegy 70 százaléka férfi volt, és szakiskolai, illetve középiskolai végzettséggel rendelkezett, diplomás érdeklődő kevés jelentkezett, bár mérnöki állásokat is kínáltak a textil- és fémiparban.
Gyergyószentmiklóson 12 vállalkozás kínált összesen 80 munkahelyet: a munkanélküliek részéről nagy volt az érdeklődés, több mint 120 munkakereső fordult meg a Szilágyi vendéglőben tartott börzén, nemcsak a városból, hanem a környező falvakból is. Voltak, akik számára eredményesnek bizonyult az álláskeresés, több tíz személy hívtak interjúra későbbi időpontban. A munkaadók viszont arról számoltak be, kevesen vannak azok, akik valóban dolgozni is akarnak. Az egyik állásokat hirdető vendéglő ügyvezetője azt mondta, bár úgy tapasztalja, többen jöttek el a börzére, mint egy évvel korábban, nagyon kevesen akarnak munkát vállalni, főként a fiatalok inkább külföldre mennek a jobb kereseti lehetőség reményében, és így igen nehéz jó munkaerőt találni. Gyergyószentmiklóson egyébként jelenleg 190 személy részesül munkanélküli segélyben, közülük 94 nő, és19 felsőfokú végzettséggel rendelkező állástalant tartanak nyilván.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek