péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Cégalapításra ösztönöz

A parlament által megszavazott kormányprogramban is szerepelnek olyan célkitűzések, intézkedések, amelyeknek úgy általában gazdasági fejlődést elősegítő jellegük lehet, s azon belül ösztönözhetik a vállalkozókat, a cégalapítást, „helyzetbe hozhatják” a kis- és középvállalkozásokat, valamint a mikrovállalkozásokat. Ilyen jellegű jogszabályokat a Grindeanu-kormány máris elfogadott.

Kezdenénk azzal, hogy a mikrovállalkozások megadózásában kedvezőbb fordulatot jelentő jogszabályozás máris hatályba lépett. Az Adótörvénykönyv egyes előírásainak a módosításáról van szó. (Erre a témakörre a későbbiek során még visszatérünk.) Január 26-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben ama 2017/8-as sürgősségi kormányrendelet, amely értelmében a 2017–2020-as időszakban az állami költségvetésből finanszírozzák a kis- és középvállalkozások nemzetközi rendezvényeken való részvételét, illetve nemzetközi hírnevüket öregbítő akcióikat. Amint már arról beszámoltunk, a kormányrendelet ugyan hatályba lépett, de az abban előirányzott program felfuttatására még várni kell legalább február 27-ig, ugyanis addig kell jóváhagyni kormányhatározattal a jogszabály alkalmazásának módszertani normáit. Hasonlóképpen alakulnak a dolgok egy másik, ugyancsak vállalkozást serkentő kormányrendelet esetében is.
Start-up Nation – Románia
Ezzel az elnevezéssel hagyták jóvá azt a programot, amelyről a január 30-án megjelent, 2017/10-es sürgősségi kormányrendelet rendelkezik. Ez a program pedig tulajdonképpen nem jelent egyebet, mint az új kis- és közápvállalkozások létrehozásának ösztönzését, állami költségvetésből finanszírozott támogatás révén. Azok a magánszemélyek részesülhetnek támogatásban a szóban forgó program keretében, amelyek bejegyeztetésére, összhangban az újraközölt, a kereskedelmi társaságokra vonatkozó, 1990/31-es törvény alapján a kormányrendelet hatályba lépéseű után kerül sor. Ugyanakkor a létrehozandó kis- és középvállalkozásoknak eleget kell tenniük a 2011/301-es törvénnyel jóváhagyott ama 2011/6-os sürgősségi kormányrendelet előírásainak, amely a kezdő vállalkozók céglétrehozási kedvének ösztönzésére vonatkozik. Továbbá a Start-up Nation – Románia program keretében legfeljebb 200 000 lej értékben nyújtható minimisz-támogatás, ami a költségek értékének a 100 százalékát is jelentheti, évente maximum 10 000 „cégalapító” számára. (A kormányrendelet szövegéből viszont nem derül ki, hogy a program összességében milyen értékű költségvetési finanszírozásban részesül, s azon belül évente mekkora összegben.) Amint arra már utaltunk, e kormányrendelet gyakorlatba ültetése tekintetében is meg kell várni a módszertani normákat. Az azt jóváhagyó kormányhatározatot egyébként március 2-ig kell meghoznia a kormánynak.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb