Cseppnyi várostörténet, nem csak lokálpatriótáknak

238

Évek óta szenvedélyesen kutatja szülővárosa, Székelyudvarhely múlt­ját Balázs Árpád újságíró. Mun­kájának újabb eredménye az Egy csepp história című, a városhoz köthető, annak jó hírét, nevét öregbítő neves személyiségeket be­mutató zsebkönyv.

Balázs Árpád és zsebbe való könyve Fotó: Balázs Hunor

Kik voltak Székelyudvar­hely polgármesterei, díszpolgárai? Kik azok a híres irodalmárok, művészek, zeneszerzők, tudósok, pedagógusok, akik a székely anyavárosban születtek tanultak, tanítottak? A fenti kérdésekre egyaránt választ ad Balázs Árpád könyve, amelyre, tekintve zsebbe való méretét és sommás tartalmát, az udvarhelyi kisokos megnevezést is rászabhatjuk. A várostörténetnek e fejezete iránt érdeklődő lokálpatriótáknak és az Udvarhelyre vendégségbe érkezőknek is hasznos, ugyanakkor hiánypótló könyvecske előzménye az a 165 portréból álló képes album, amelyet a közösségi portálon tett közzé Balázs, és amit néhány nap alatt 130 ezren néztek meg.
– Gyakran kértek messziről jött barátaim, hogy meséljek az én városomról. Ilyenkor egy kicsit mindig bőségzavarban voltam, hogy mivel is kezdjem, mert mindent el akartam mondani nekik. Sokat törtem az agyamat, hogy miként lehetne egy részét ezeknek az információknak szó szerint kézbe adni úgy, hogy az rövid, de velős legyen, Székelyudvarhelyről szóljon és, mert az idő nagy kincs, akár egy kávé mellett is át lehessen lapozni, nem mellesleg, ne is legyen nagyobb egy okostelefonnál, hogy akár a belső zsebben is kényelmesen elférjen. Így készült el tavaly az interneten bemutatott képes album könyvváltozata. A terjedelmét szűkíteni kellett, így lett az Egy csepp história című kiadvány 90 oldalas, szó szerint zsebre való könyvecske, aminek kiadását és terjesztését Orbán Melinda irodavezetőnek köszönhetően a Szinfotour vállalta – mesélte lapunknak az előzményeket a szerző.
Hogy kinek szánta a hiányt pótló, a város históriájának egy érdekes fejezetét feltáró kis krónikát?
–Azoknak írtam, akik szeretik ezt a várost, vagy kíváncsiak rá, akiket érdekel, hogy kik voltak azok az emberek, akiknek szellemisége, tudása, kétkezi munkája nyomán épült, szépült ez a város. Székelyudvarhely maga a történelem, ahol nem állt meg az idő, megy tovább az élet minden vonatkozásban – vallja Balázs Árpád, aki szerint azt, hogy lesz-e folytatása a cseppnyi históriának, az érdeklődés dönti el.
Addig is, aki zsebre akarja tenni, szívesen lapozná a könyvecskét, megvásárolhatja a Szinfotour irodában, a Kossuth Lajos utcai székhelyen. Mi ajánljuk.

Lázár Emese 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek