Búza között konkoly

166

A konkolyperje nagyon hasonlít a búzához, éppen ezért csak aratás előtt szokták irtani. A konkoly még lisztté őrölve is bódító, narkotizáló, mérgező növény, ha takarmányba kerül, az állatokra is veszélyes. Éppen ezért figyelmesen kell irtani. Nemcsak a búza, hanem majdnem minden gabonaféle között megtalálható. Ahogy az igazi zarándokok között is…
Csíksomlyóról sokaknak a kegyszobor és a pünkösdi búcsú jut eszébe. Emberek ezrei zarándokolnak több száz vagy akár ezer kilométerről is a pünkösdöt megelőző szombaton Csíksomlyóra. De ahogy a búza között, úgy a zarándokok között is van konkoly. Sajnos elég sok. Az egyik konkoly a szentmise alatt a Hármashalom-oltárral szembeni erdőben motorkerékpárját zúgatta hangosan, a másik a fűben leheveredve aludt, biztosan elfáradt a nagy gyaloglásban. Egy másik éppen az ebédjét fogyasztotta jóízűen, miközben mellette többen is a szónokot hallgatták. A függő konkoly meg a szemetes mellett vígan dohányzott, nem bírt ki két órát nikotin nélkül. A barna konkoly meg kéregetett, biztos, hogy nem a ferences atyák kérésére perselyezett, ráadásul tette mindezt még a szentmise elején.
A konkolynak volt okostelefonja, amelyet előszeretettel bütykölt és a közösségi oldalra pakolta fel a mise közben készített szelfiket, majd jó hangosan hahotázott azokon a hozzászólásokon, amelyeket barátai írtak a képek alá. A konkoly a kegytemplom udvarán is ott volt, előszeretettel sétált, beszélgetett telefonján, evett, röhögött, majd szundikált egyet, mély álmából az eleredő eső költötte fel, ekkor szedte sátorfáját, mint a Jézus által a meggyógyított leprás és hazament.
A kegytemplomban az esti misén is ott volt a konkoly, hátizsákját lecsapta a padlóra és begyúródott egy padba, izgett-mozgott, kérdezősködött, hogy mi fog történni, majd a liturgia alatt rajta kívül mindenki hallotta, hogy cseng a telefonja vagy tíz percen keresztül, csak egyedül ő nem.
A konkoly szombaton és vasárnap is jelen volt Csíksomlyón, egy évre letudta a kötelező kört, amit számára a vallás jelent, jövőben pedig újra eljön, ugyanazzal a céllal, mint idén: zavarja a búzát a növésben. Öröm az ürömben, hogy idén is több búza volt Csíksomlyón, mind konkoly.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek