2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bustya drónja marad a leghosszabb ideig a levegőben

Túl szeretné szárnyalni drón­jával a pilóta nélküli repülő szerkezetek levegőben maradásának világrekordját Bustya Attila mérnök a hétvégén Csík­szentsimonban. A rekordkísérlet sikere elsősorban az időjárási körülményektől függ, hiszen a reggeli órákban nagyon rövid az az időintervallum, amikor már fagypont fölötti hőmérséklet van, de még nem kel fel a szél.

A stratégiai objektumok monitorizálására specializálódó cég szentsimoni telephelye. Rekordkísérlettel hallatnának magukról
A stratégiai objektumok monitorizálására specializálódó cég szentsimoni telephelye. Rekordkísérlettel hallatnának magukról

Bustya Attila csíkszeredai mérnök 2013 nyarán, a Fekete-tengernél látott először drónt, és annyira megtetszett neki, hogy hazatérve épített magának egyet. Majd egyre tökéletesítve az eszközt, több nemzetközi startup-versenyen és fesztiválon népszerűsítette azt, és arra készült, hogy túlszárnyalja a magassági repülés rekordját, illetve bebizonyítja, hogy az általa fejlesztett drón képes a legtovább a levegőben maradni. Erről tavaly novemberben mesélt lapunknak, és akkor azt mondta, hogy szándékai szerint a rekordkísérletre Csíkszeredában kerül majd sor, ez azonban attól is függött, hogy ki fogja ehhez biztosítani az anyagi fedezetet, és annak majd milyen feltételei lesznek.
Végül Lénárd András vállalkozóval közösen Csíkszentsimonban hozták létre a Spider Drone Security elnevezésű vállalkozást, amelynek igazgatója az amerikai Jean Stiegemeier lett, aki szakmai pályafutását a NASA-nál kezdte mérnökként, dolgozott a General Electric-nél és az Apollo 11 űrprogramban is. Korábban több, műszaki újdonságokkal foglalkozó vállalatot alapított és igazgatott – derül ki a Lénárd András többségi tulajdonos által küldött, a mérnök szakmai életútját összefoglaló dokumentumból. Lénárd elmondta, a Spider Drone Security jelenleg négy területen dolgozik: alkalmazást fejleszt a határőrségnek és a tűzoltóságnak, illetve olajvezetékek és magasfeszültségű vezetékek monitorizálására alkalmas rendszer létrehozásán dolgozik.
A rekordkísérlettel az a céljuk, hogy az új vállalkozást komolyabban vegyék a nemzetközi piacon. A jelenlegi drón is Bustya Attila érdeme, alkatrészeinek több mint hatvan százaléka saját gyártmány, karbon-megmunkálással és 3D-s nyomtatással készült. A rekordkísérlet sikeressége elsősorban az időjárás függvénye, hiszen a reggeli órákban szeretnék végrehajtani, amikor a hőmérséklet már fagypont fölé emelkedik, de a szél még nem kelt fel. A vállalkozó elmondta, a földi sebességgel és repüléssel kapcsolatos rekordkísérletek esetében mindig kiszáll a Guinness World Records bizottsága, hitelesíteni a történteket.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb