Bűnvádi eljárás indult a volt legfőbb ügyész ellen

45

Hivatali visszaélés gyanújával bűnvádi eljárást indítottak a korrupcióellenes ügyészek a múlt héten lemondott legfőbb ügyész ellen. Tiberiu Niþut tegnap gyanúsítottként kihallgatták. Ő az első romániai legfőbb ügyész, aki ellen bűnvádi eljárást indítanak.

Tiberiu Niþu újságírók gyűrűjében. Megválaszolatlan kérdések Fotó: Jurnalul.ro
Tiberiu Niþu újságírók gyűrűjében. Megválaszolatlan kérdések Fotó: Jurnalul.ro

ADNA szerint Tiberiu Nițu jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről, mert a közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt pedig a törvény nem említi. Nițu autójának tavaly átlagosan napi két alkalommal nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján.
A mintegy 30 perces kihallgatása után a volt legfőbb ügyész azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a 2014-es megállapodást a belügyminisztérium kezdeményezte. Hangsúlyozta, hogy a „tisztsége súlyának megfelelő” rendőri védelemben részesült a mandátuma alatt.
A legfőbb ügyészt Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes „rántotta magával”, aki ellen két hete kezdeményezett bűnvádi eljárást hivatali visszaélés gyanújával a DNA. Oprea – aki háromszor gyakrabban száguldozott konvojjal, mint az államfő – akkor került a hazai sajtó célkeresztjébe, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.
A DNA tegnapi közleményében részletesen leírja, hogy miért kezdeményezte a bűnvádi eljárás beindítását Nițu Tiberiu-Mihail gyanúsított, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék melletti ügyészség főügyésze ellen. A jogtalan haszonszerzéssel gyanúsított főügyész a DNA ügyészei szerint bizonyítékaik alapján az alábbiak körvonalazódnak: 2014 áprilisában a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék melletti ügyészségen iktattak egy, a belügyminisztériummal kötött protokollumot. A dokumentumot – amelynek tárgya a főügyész által használt gépkocsi rendőri kíséretének biztostása volt a tárgya –, a főügyészség részéről Nițu Tiberiu-Mihail főügyész látta el kézjegyével. A közlemény megjegyzi, hogy a jogalapként hivatkozott jogszabályok egyike sem nevesíti a főügyészt azon tisztségviselők között, akik rendőri felvezetésre jogosultak, hozzáfűzve, hogy a főügyész e protokollum megkötése nélkül is az Őrző-Védő Szolgálat (SPP) védelmét élvezi, utaztatását a SPP – elsőbbséget biztosító – különleges jelzéssel ellátott gépkocsijával biztosították.
A megkötött megállapodás alapján a közlekedésrendészet állandó jelleggel biztosította a főügyész bukaresti útjait. A küldetést váltásban teljesítette két motoros rendőr: minden nap várták Bukarest közigazgatási határánál a főügyész autóját, majd felvezették az intézmény székhelyéig, igénybe véve a területen tevékenykedő közlekedésrendészek segítségét. Az ügyeletes motoros rendőr nap közben a főügyész munkahelye közelében tartózkodott, hogy elérhető legyen a nap közbeni esetleges kiszállások alkalmával, majd a munkaidő lejárta után a város határáig kísérte a főügyész gépkocsiját.
A DNA közleménye szerint a belügyminiszternek azon intézkedése, amellyel rendőri felvezetést biztosított a főügyésznek, ártott az intézmény érdekeinek és anyagi kárt okozott, ugyanakkor jogtalan hasznot hajtott a főügyésznek.
A közlemény leírja, hogy 2015. július 3-án a fővárosi rendőrség kerettervben rögzítette az állandó rendőri kíséretben részesülő tisztségviselők felvezetésével kapcsolatos tennivalókat. A DNA ügyészei megjegyzik, hogy noha a törvény szerint csak az államfő és a miniszterelnök részesülhetett ebben a kiváltságban, állandó kíséretet kapott a belügyminiszter és a főügyész is, ezáltal megkétszerezték az intézkedésre jogosultak számát, indokolatlanul zavarva a főváros közúti közlekedését. A dokumentum emlékeztet arra, hogy a vonatkozó jogszabály által tartalmazott korlátozó intézkedés célja a rendőrség véges tartalékaival való ésszerű gazdálkodás, valamint a közlekedés zavartalanságának biztosítása. Ugyanakkor azt is leszögezi a közlemény, hogy a tisztségviselő felvezetése nem csupán a kísérő motorost jelenti, hanem az útvonalon kialakított közlekedésirányítási rendszert is feltételez, számos álló és mozgó irányító egységgel és autós, illetve motoros járőrökkel. Minden felvezetés tehát számos rendőr és anyagi eszköz átcsoportosítását feltételezi, zavart keltve a közlekedésben – írja a közlemény.
A DNA ügyészei arra is kitértek, hogy rendkívüli, sürgősségi esetben a miniszterek is kérhetnek rendőri felvezetést. A közlemény részletezi azt is, hogy kik részesülnek a SPP védelmében, illetve a SPP milyen esetben kérhet rendőri felvezetést a védett személy számára, a rendőrségnek nincsenek jogosítványai a tisztségviselők védelme terén.
Korábban a DNA ügyészei az Oprea-ügyben kiadott múlt heti közleményükben nem közölték, hogy Tiberiu Nițu ellen indítottak-e bűnvádi eljárást vagy sem, de megjegyezték: visszaélésnek tartják, hogy a belügyminiszter közlekedési rendőröket rendelt a legfőbb ügyész mellé. Nițu azóta több ízben jelezte: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mivel – az egyre hangosabb médiabotrány közepette – maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.
Nițunak májusban járt volna le hároméves legfőbb ügyészi mandátuma. Utódját az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek