Büntető párbajt nyert Anglia

169

Nem túl látványos, de annál több cirkusszal járó meccsen tizenegyes párbajok után jutott Anglia utolsóként az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. Történetük során először nyertek az angolok vébén tizenegyes párbajt. Holnap és szombaton játsszák a negyeddöntőket.

Győzelemmámorban az angol csapat. Tornyosuló öröm

Először nyertek labdarúgó-világbajnokságon tizenegyes párbajt az angolok, kedden éjfél előtt néhány perccel így biztosították be negyeddöntőbe jutásukat. A meccs eléggé feszült hangulatban zajlott a pályán, a kolumbiaiak folyamatosan reklamáltak a játékvezetői ítéletek miatt, de amúgy is végig eléggé a szabálytalanság határán, azaz durván fociztak a dél-amerikaiak. Noha a rendes játékidő hosszabbításában egyenlítettek, sőt a büntető párbaj során is vezettek, mégis Anglia örülhetett a végén.
Az utolsó negyeddöntő valóban felfokozott hangulatban zajlott, Kolumbia nagyon keményen állt bele a meccsbe, folyamatosan provokálták az angol játékosokat, akiknek sem ezt, sem pedig a dél-amerikaiak játékstílusát nem tudták kezelni. Mindkét csapat több ellentámadást vezetett, ám mégis egy szabálytalanság után megítélt büntető hozta meg az áttörést az angolok számára: a szigetországiak ugyan irányították a játékot, de túl nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, míg Kolumbia csak a szünet előtt talált magára, ekkor lőtték először a labdát kapura.
A pihenőt követően sem változott sokat a játék képe, a dél-amerikaiak kemény belépőkkel és reklamálásokkal tarkították a meccset, míg az angolok támadásai továbbra is meddőek voltak. Az 57. percben egy szögletet követően Carlos Sánchez birkózásban is ritkán látható mozdulatsorral a földre vitte Kane-t, a sértett pedig értékesítette a jogosan megítélt tizenegyest, megszerezve hatodik gólját a tornán. Az angol klasszis 1939 óta (Tommy Lawton) az első játékos, aki hat egymást követő meccsen képes volt betalálni a „háromoroszlánosok” mezében, egyúttal beérte az egyazon vb-n legeredményesebb angolnak számító Gary Linekert, a legendás támadó 1986-ban hat találattal lett gólkirály. Mi több, Harry Kane előtt egyetlen angol labdarúgó sem szerzett három gólt tizenegyesből egy világbajnokságon, sőt a bolgár Hriszto Sztoicskov (1994) óta egyetlen más játékos sem (a szétlövéseket figyelmen kívül hagyva).
A gól után még jobban megszaporodtak a kolumbiai durva belépők, akik igyekeztek megtorolni az érzésük szerint őket ért igazságtalanságot. A meccs ellaposodott, köszönhetően annak is, hogy az angolok az eredmény megtartására koncentráltak, Kolumbiának viszont nem volt ereje áttörni a szigetországiak védelmén. A hajrában aztán magukra találtak a dél-amerikaiak, egyre bátrabban és lendületesebben támadtak, ami több helyzettel járt, végül a 93. percben egy szögletet követően Yerry Mina egyenlített. Mina egyébként harmadszor talált be a tornán, a német Paul Breitner (1974) óta egyetlen védő sem volt ilyen eredményes. Ami a túloldalt illeti, Anglia először kapott gólt a második félidő ráadásában világbajnoki meccsen. A harmincperces hosszabbításban inkább Kolumbia volt aktívabb, de gólt sem nekik, sem az angoloknak nem sikerült elérniük.
A tizenegyes párbaj első két sorozatában nem hibázott senki, és bár utána Jordan Henderson lövését kivédte Ospina, az utolsó két körben Uribe és Bacca is rontott, így Anglia története során először sikerrel vette a tizenegyes párbajt a világbajnokságon. A spanyolok elleni Eb-negyeddöntő (1996) óta Anglia zsinórban öt tizenegyes párbajt veszített el nagy tornán, ez a rossz széria most megszakadt.
Eredmény: nyolcaddöntő: Kolumbia – Anglia 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 3–4 /Mina (90+3.), illetve Kane (57.).

Következnek a negyeddöntők
Két szünnap után holnap és szombaton rendezik a világbajnoki negyeddöntőket. Egy dolog viszont a kedd esti nyolcaddöntő után biztossá vált, Európa legkevesebb egy érmet nyer a világbajnokságon, hiszen a kontinensről egy csapat biztosan pályára lép a bronzmeccsen és egy a döntőben. Ugyanis a döntőbe jutásért vívott harc egyik ágán jelenleg négy európai, a másikon két dél-amerikai mellett két európai csapat van.
Holnap délután az Uruguay – Franciaország találkozó nyitja a negyeddöntők sorát, este a brazilok a belgák ellen küzdenek a továbbjutásért. A két párharc győztese egymás ellen vívja az elődöntőt. Szombaton két európai párharc lesz, délután a svédek az angolokkal, este a horvátok a házigazda oroszokkal meccselnek, a két győztes pedig egymás ellen játszik a döntőbe jutásért.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.