Büntethetik a tűzoltópalack nélküli lépcsőházak lakóit

Tömbházlakások tűzvédelmi biztosítása

240

Összehangoltnak látszó tájékoztató kampányban értesíti Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a lakónegyedekben élőket arról, hogy törvény értelmében kötelesek beszerezniük a lépcsőházakban legkevesebb két tűzoltópalackot. Az ügyben a lakószövetségek is szervezetten igyekeznek felzárkózni a kívánalmakhoz. A költségek a lakókat terhelik ugyan, de végső soron az ő személyes biztonságuk a tét.

Mielőtt körmünkre égne a gyertya – vagy az egész lakás. A biztonság mindenekelőtt Fotó: Bányász Anna

Tudor negyedi olvasónk jelezte szerkesztőségünknek: egyik éjjel füstölni kezdett egy dugasz a bérelt lakásában, és kétségbeesetten szaladt poroltóért, ám a tömbházban egyetlenegyet sem talált. A helyszínhez közel van ugyan a tűzoltóállomás, mégis, mint mondta, lapunk révén figyelmeztetni kívánta lakótársait: a „házilag” bekötött megoldások egyrészt életveszélyesek lehetnek, másrészt a tűzoltáshoz is össze kellene fogni, hiszen vízzel tilos, azaz halálos kimenetelű lehet az ilyen tűzforrást oltani. Mint a lakó jelezte: a lakásban a rézhuzalok össze voltak kötve az alumíniumokkal, és a konnektorok kibontásánál derült ki, hogy több dugasz is teljesen szét volt már belül olvadva. A költségek se mellékesek: képzett szakemberrel dolgoztattak a hálózaton, és csak az anyagszükséglet 350 lejbe került.
Amint megtudtuk, a kérdésben éppen augusztus elejétől fo­ga­natosítnak intézkedéseket a megyeszékhely hivatalosan bejegyzett lakószövetségei. A városháza már július közepétől kifüggesztette minden lépcsőházban a Lakástüzek ellen címmel román és magyar nyelven készült tájékoztató anyagokat. Ebben nem törvényi hivatkozással, hanem gyakorlati tanácsokkal készítik fel a lakókat a tragédiák megelőzésére. Ebből tudhatjuk meg többek között, hogy saját hőközpontok felszerelését kizárólag szakképesített cég végezheti, és ezeket kétévente ellenőriztetni kell. De a dohányzóhelyiségekben érvényes tűzmegelőzésről, valamint az éjszakai biztonsági teendőkről is tájékozódhatunk a lépcsőházakban kiragasztott ívekről. Ugyanígy a konyhában tiltott cselekvésekről vagy elektromos készülékek és környezetük kigyulladásának megelőzéséről.
A lakószövetségek pedig augusztus elejétől maguk is szervezetten lépnek a lépcsőházak tűzoltópalackokkal való felszereléséért. Ugyanis a tűzesetekre vonatkozó védelmi lépésekről szóló 2006/307-es törvény tételesen előírja: minden négyemeletes lakásban kötelezően lennie kell két tűzoltó palacknak: egynek a második emeleten, egynek pedig a földszinten. Minden beszerzéssel, felszereléssel járó költség az érintett lépcsőházat terheli. A palackokat továbbá évente kötelező szakcéggel ellenőriztetniük is.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek