Büntetést kapott Dan Tanasă és a Realitatea

Helyt adtak Árus két panaszának

742

Helyt adott Árus Zsolt panaszának a Diszkriminációellenes Országos Tanács, megállapították a szabálysértést és büntetést róttak ki két esetben: tavaly áprilisban Dan Tanasă ellen tett panaszt, illetve idén januárban a Realitatea Media ellen a romániai magyar közösség diszkriminálása miatt.

Kis csodának tartja Árus, hogy helyt adtak panaszának

Kisebbfajta csoda történt – közölte Árus Zsolt blogján, arra utalva, hogy a Diszkriminációellenes Országos Tanács helyt adott két panaszának. Mint írja, mindkét esetben a bepanaszoltak az egész romániai magyar közösséget diszkriminálták, ellene uszítottak, sértő és gyűlölködő hozzászólások egész sorát váltották ki. Árus úgy véli, bár a Tanács büntetést rótt ki a bepanaszoltakra, de meglehetősen elnéző volt velük szemben. Kérte, kötelezzék a bepanaszoltakat, hogy a határozatot tegyék közzé a sajtóban, ezt azonban mindkét esetben figyelmen kívül hagyták. Árus szerint elvárható lett volna, hogy a bepanaszoltakat arra kötelezzék, távolítsák el a jogsértőnek nyilvánított szövegeket a honlapjukról és a Facebook-oldalukról, viszont ez sem történt meg. Mivel a diszkrimináció egy egész közösséget érintett, a kiszabható bírság 2000 és 100 000 lej között van, ennek a minimumát szabták ki. Az aktivista szerint a törvény értelmében súlyosbító tényező az, ha a diszkrimináció több szempontból is megvalósul, itt pedig nyelvi és nemzetiségi alapon is diszkrimináltak, ráadásul folytatólagosan, így súlyosabb büntetést várt volna el.
Árus megjegyzi, arra számít, hogy az érintettek fellebbezni fognak a határozatok ellen a bíróságon, de azt a következtetést vonja le, hogy érdemes panaszt tenni az ilyen esetekben.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.