Büntetés jár a parlagfűért

103

Előbb csak figyelmeztetik, ám a következő alkalommal akár több ezer lejre is büntethetik a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosait, bérlőit. Az allergén gyomnövény irtását, kaszálását a napokban elfogadott törvény értelmében legkésőbb június végéig el kell végezni.

Elfogadta kedden a képviselőház azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett törvénymódosítást, amelynek értelmében kötelezővé válik a parlagfű irtása. A beavatkozást minden évben legkésőbb június 30-ig kell elvégezni – számolt be az Agerpres hírügynökségre hivatkozva a Transindex portál. A lap a témával kapcsolatban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Facebook-oldalán megjelent bejegyzést is idézi, miszerint az irtást a növény virágzásának időszaka alatt kell elvégezni, hiszen az csak ekkor bocsátja ki az allergiás tüneteket kiváltó pollent. Florica Cherecheş, a PNL képviselője elmondta, hogy szükség volt egy ilyen törvény meghozatalára, mivel Európában a legtöbb országban már régóta büntetik azokat, akik nem irtják a parlagfüvet.
A parlagfű egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is problémákat okoz. A virágzásának időszakában kibocsátott pollen allergiás tüneteket válthat ki, káros az emberi egészségre. A környezetében élő növényekre nézve is veszélyes a jelenléte. Európa több országában ellenőrzik a parlagfű terjedését és jogszabályok rendelkeznek annak irtásáról. Romániában különösen Erdély nyugati részén – Arad, Bihar, Temes és Szatmár megyében – gyakori a növény, a gondozatlan közterületeken, utak mentén, építkezés alatt álló telkeken és a parlagon hagyott földeken.
A törvény kimondja, hogy azon magánszemélyek vagy jogi személyek, amelyek elmulasztják a parlagfű irtását az érdekeltségükbe tartozó földterületen, első alkalommal figyelmeztetésben részesülnek, majd ha a továbbiakban sem hajtják végre a műveletet a magánszemélyek 750 lejtől 5000 lejig, míg a jogi személyek 5000 lejtől 20 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethetők.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek