Bunta Levente nem kér az RMDSZ-ből

82

A lakonikus Közlemény címmel a Városi RMDSZ-irodán keresztül küldött nyílt levelet Bunta Levente, Székelyudvarhely pol­gármestere. Az egyes szám első személyben fogalmazott írást elnökként szignálja. Bírál, kijelent és bejelent – de nem teljesen egyértelmű, hogy mit.

Bunta Levente. Annyi biztos, hogy június 5-én nem RMDSZ-színekben indul
Bunta Levente. Annyi biztos, hogy június 5-én nem RMDSZ-színekben indul

„Az elmúlt héten barátok, ismerősök és önkéntesek több mint 1300 támogató aláírást gyűjtöttek nekem. Ezúton is köszönöm nekik! A megosztási kísérlet, a helyi RMDSZ döntéseinek figyelmen kívül hagyása, a szabályzatok Széki RMDSZ általi önkényes értelmezése miatt azonban úgy döntöttem, nem jelentkezem az RMDSZ polgármesteri előválasztására jelöltként” – jelentette be döntését Bunta Levente. Kifejti: a megbízott feladatot legjobb tudása szerint próbálta elvégezni, de az általa szorgalmazott „tervezzünk együtt, döntsünk közösen” elve a szervezeten belüli „ármánykodó kampány” miatt meghiúsult, és számára elfogadhatatlanok az érdekek mentén tapasztalt összeborulások, elvtelen egyezkedések. „Székelyudvarhely a mi városunk! Nem dúsgazdag, Bu­karestben élő személyek játszó­tere, de nem is Kolozsvárról ma­dzagokat huzigáló személyek személyes ambícióinak játéksze­re. Székelyudvarhely nem kér a megvezetésből, nem kér a báb­ként odatett polgármesterekből, nem kér az RMDSZ-ből sem, ha az nem a közösségünket szolgálja. Vallom, hogy megosztás helyett a közös teherviselés kovácsol össze bennünket, és tesz jobb emberré. Ha a sorsunk ide rendelt bennünket, akkor az a kötelességünk és feladatunk, hogy egy mosolygós, élhető, és főként napról napra megújuló, gyarapodó Szé­kely­udvarhelyért dol­gozzunk. Szé­kely­udvarhely a szé­kely­udvar­he­lyieké. És azt szeretném, ha így is maradna” – zárja levelét az elöljáró, amelyben ugyanakkor valamivel előbb megjegyzi: „az aláírások, támogatások” arra buzdítják, hogy tovább képviselje a székelyudvarhelyieket.

Mindettől függetlenül?
A második mandátuma vége felé közeledő polgármester levelében nem pontosítja, hogy újrázik-e, indul-e a polgármester-választáson, és ha igen, akkor függetlenként avagy más párt színeiben jelölteti-e magát?
Az sem egyértelmű, hogy pontosan mit jelent a „tovább képviseljem a székelyudvarhelyieket” szintagma, illetve a levél bevezetőjében álló, korábban már hangoztatott „nem vagyok tisztségfüggő, de ha a székelyudvarhelyiek úgy gondolják, akkor jelentkezem a további szolgálatra” megfogalmazás.

„Bunta megijedt”
Legalábbis így vélekedik Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, aki a polgármester kijelentéseire a következőképpen reagált:
– Egyértelművé vált, hogy az elmúlt hetek konfliktusát ki és miért gerjesztette. Bunta Levente megijedt a székelyudvarhelyi emberektől. Fél részt venni egy nyílt előválasztáson. Szerintem nem tudta összegyűjteni az 1300 aláírást sem, amiről beszél. Ezért nem tette le a jelentkezési iratcsomóját. Elfogyott a közösségi támogatás a polgármester mögül. Az alapján, hogy RMDSZ-elnöki tisztségét építő munka helyett a szervezet rombolására használja, egyre hangsúlyosabbá válik annak a kérdése, hogy folytathatja-e ebben a tisztségben tovább vagy sem. Erről is tárgyal a következő napokban a Szövetség – közölte Bíró.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.