Bunta: az RMDSZ jelöltjeiről az RMDSZ-tagoknak kell dönteniük

67

Bunta Levente pontosított: nem az urnás előválasztás ellen van, hanem az ellen, hogy RMDSZ-en kívüli tagok is beleszólhassanak a Szövetség jelöltállításába. A városi szervezet elnöke alapszabályzat-ellenesnek tartja azt, ahogy az Udvarhelyszéki RMDSZ eljár az előválasztások kapcsán. Sietségre nincs ok, még van idő a helyi szervezet álláspontja szerint cselekedni – hangoztatta Székelyudvarhely polgármestere, megerősítve: indulni kíván a júniusi helyhatósági választásokon.

Jakab, Bunta, Benedek. Hagyják dönteni az RMDSZ-tagokat!
Jakab, Bunta, Benedek. Hagyják dönteni az RMDSZ-tagokat!

Bunta Levente, Székelyud­varhely polgármestere, a városi RMDSZ-szervezet elnöke két elnökségi taggal, Benedek Árpád Csaba alpolgármesterrel és Jakab Áron Csaba frakcióvezetővel tartott tegnap kora délután egy gyors sajtótájékoztatót. Ritkán kerül ilyesmire sor, erre most a médiában is megjelenő csúsztatások adtak okot – derült ki beszédéből.

Bunta: ne PSD-tagok döntsenek arról, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje
Ezzel utalt a maszol.ro portálon kedden megjelent, lapunk által is idézett írásra, amely szerint, miközben már a regisztráció is megkezdődött az RMDSZ polgármesterjelöltjéről döntő, min­denki előtt nyitott, állóurnás előválasztásra, ő mint a városi szervezet elnöke, meggondolta magát, és inkább a küldöttgyűlés kezébe adná a döntést.
– Ez nem így van – jelentette ki Bunta. A városi szervezet választmánya valóban közölte a széki szervezettel, hogy a legdemokratikusabb módozatot, az urnás előválasztást választja, mint jelöltállítási módszert. De egyértelműen az RMDSZ-tagok részvételével zajló előválasztásra gondoltak. A testület nagy többsége kifogásolja, hogy a széki RMDSZ, átlépve fölöttük, a helyi javaslatot figyelmen kívül hagyva, mindenki számára nyitott előválasztást hirdetett meg március 13-ára.
– Elfogadhatatlan számunkra, hogy az ellenzéki pártok vagy akár PSD-tagok is beleszólhassanak abba, hogy ki legyen Székelyudvarhely RMDSZ-es pol­gármesterjelöltje – jelentette ki Bunta.
Rosszindulatúnak tartja a helyi szervezet a széki szervezet határozatát, hiszen így a politikai ellenfeleknek már most lehetőségük nyílik egy olyan változat kialakítására, ami nekik lesz kedvező a választásokkor. Például úgy, hogy a leggyengébb RMDSZ-es jelöltet juttatják előnyhöz, akit majd könnyen le lehet győzni – emelte ki az egyik lehetséges veszélyt a polgármester. Ezzel „kigyengítik” az RMDSZ-t – fogalmazott, majd elismerte azt is, hogy a belső harccal kifelé veszíthet a Szövetség, támogatottsága akár 15 százalékkal is csökkenhet.
Az RMDSZ alapszabályzatával, az SZKT határozatával is ellenkezik a széki szervezet döntése, ezt a dokumentumokból felolvasott részekkel támasztotta alá a polgármester. Az alapszabályzat többek között kimondja, hogy az előválasztások esetében a döntést a helyi küldöttgyűlés hozza meg. A mintegy száz tagot számláló testületet jövő hétre hívják össze, Bunta reméli, hogy ugyanarra a döntésre jutnak, mint a választmány, miszerint RMDSZ-tagoknak kell megszervezni az előválasztást.
Eközben minden lehetséges fórumon lépéseket tesznek azért, hogy álláspontjuk bizonyítást nyerjen.
– Minderre van idő, hiszen a központi naptár szerint április 17-ig kell lebonyolítani az előválasztásokat. A széki szervezet valamiért nagyon siet – jegyezte meg Bunta.
Addig, amíg kiderül, hogy hol az igazság, a területi RMDSZ játékszabályai vannak érvényben. Ennek tudatában Bunta Levente is elkezdte az előválasztáson való részvételhez szükséges aláírásgyűjtést.
A széki szervezet által indított elovalasztas.ro oldalon már regisztrált személyekkel kapcsolatosan azt mondta Bunta, hogy szívesen látják őket a helyi szervezetben, keressék fel a városi RMDSZ irodáját, és iratkozzanak fel.

Széki RMDSZ: Bunta ne féljen az emberek véleményétől
Időközben Bíró Barna Botond – mint az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke – nyílt levelet intézett Bunta Levente városi elnökhöz. Ebben utal arra, hogy a széki választmányi ülés előtt a városi elnök is megkapta a napirendi pontok anyagát, tehát végigolvashatta a határozattervezetet. „Akkor nem emelt kifogást ellene. Pedig az Önök döntése az előválasztással kapcsolatosan már korábban megszületett. Ha kifogásai voltak az előkészített anyaggal kapcsolatosan, miért nem jelent meg egyetlen olyan fórumon sem, ahol ezekről döntések születtek? Miért nem emelt ezek ellen kifogást a városi szervezet három hónap alatt egyetlen alkalommal sem?” – kérdezi nyílt levelében az ügyvezető. Írása végén pedig kijelenti, hogy nem lesznek partnerek a közösen hozott szabályok felrúgásában, Székelyudvarhelyen az RMDSZ polgármesterjelöltjét a városlakók fogják eldönteni előzetes regisztrációhoz kötött előválasztás során, melyre március 13-án kerül sor. „Azt javaslom, hogy vegyen részt a megmérettetésen, ne féljen az emberek véleményétől. Kérem Önt, hogy megnyilvánulásaiban törekedjen a normalitást és a fair playt megőrizni, és tiszteletben tartva az RMDSZ szabályzatait, építeni és ne rombolni ezt a közösséget.” – fogalmaz Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke.
A tegnapi sajtótájékoztatón Bunta utalt arra is, hogy egy közvélemény-kutatás szerint Székely­udvarhelyen az RMDSZ támogatottsága 60, az ő támogatottsága pedig közel 70 százalékos.
– Mi kétharmados többséget céloztunk meg az önkormányzatban. Ezzel a konfliktussal ez veszélybe kerülhet – fogalmazott a városi elnök.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.