Bukarestig mentek a parajdi sóbányászok

129

Közel egy hete tart a parajdi sóbányában az alkalmazottak sztrájkja. A munkabeszüntetés a sókitermelést és a turistaforgalmat is megbénította. A turisztikai egyesület is egyetért a tiltakozók követeléseivel. Tegnap reggel zöld utat adtak a sószállítmányoknak, a bányavállalat képviselői pedig Bukarestbe mentek tárgyalni.

Sztrájkoló bányászok Parajdon Fotó: Ambrus Eszter

A parajdi sóbányában a sztrájk február 22-én kezdődött: a vállalat 147 dolgozójából 130-an beszüntették a munkát. A spontán tiltakozásról a szakszervezet egy nappal korábban írásban értesítette a bukaresti Salrom – Országos Sóipari Társaság vezérigazgatóságát, közölve, hogy szolidaritást vállalnak a Slănic Prahova-i bányászokkal, viszont szándékukat nem jelezték a helyi vezetőségnek – ismertette az előzményeket Seprődi Zoltán igazgató.
Elmondta: jogosnak tartja, hogy a bányászok a bérek növelését kérik, de a hatályos törvénykezés miatt a probléma megoldásában a vezetőség keze meg van kötve.
– Ami a béreket illeti, jogosnak tartom a követelést, mert a jelenlegi szabályozás miatt nagyon összemosódtak a fizetések. Ebben igazuk van a dolgozóknak, mert az emberek 84 százaléka egyforma, 2200 lej bruttó havi fizetést kap. Azt vitatom, hogy ez, ahogy nyilatkozták, minimálbér lenne, de azt nem, hogy egyáltalán nem helyes az, ha egy szakképzetlen bányász ugyanannyi bért visz haza, mint egy szakképzett, sokkal nagyobb felelősséggel járó munkát végző lő- vagy fúrómester. Nekünk jóváhagyott költségvetésünk van, a bérkeretet a 2013/26-os sürgősségi kormányrendelet előírásainak értelmében nem léphetjük túl. A tavalyi büdzsénk 2017-ben bruttó 4 993 000 lej volt, az ideit még nem hagyták jóvá, és ez itt a nagy baj, mert a kormányrendelet szerint nem költhetünk többet sem a bérezésre, sem egyébre, mint tavaly. Azt kéne megoldaniuk a törvényhozóknak, hogy minket, a jelentős profitot termelő, minden járulékot, a megnövelt bányailletéket is az államkasszába befizető céget ne mossanak össze a közpénzből fenntartott intézményekkel. Mi nem fogyasztók, hanem termelők vagyunk, ergo nem leszívjuk, hanem gyarapítjuk az államkasszát, nem lehet, hogy egyformák legyen a bérek sem – fejtette ki véleményét a bányászok bérkövetelése kapcsán az igazgató.
– Még tart a sztrájk, a só­ki­termelés, a turizmus még nem indult el, de az érvényben levő időjárási kódok miatt nemzetbiztonsági okokból fontos sószállítás igen a raktáron levő 1600 tonnás készletünkből – tájékoztatott.
Véleménye szerint sztrájkügyben pozitív fordulatot hozhat a bukaresti tárgyalás.
– A képviselőket felhívatták Bukarestbe, a vezérigazgatósághoz. Hattagú küldöttség, köztük a geológusunk, a szakszervezeti elnök és két vájár utazott a fővárosba, ahol délután négy órára van kitűzve a tárgyalás. Remélem, hogy sikerrel járnak, és már ma minden visszaáll a régi kerékvágásba – nyilatkozta Seprődi Zoltán.
Kérdésünkre, hogy mekkora anyagi veszteséget jelent a parajdi só­bányának a többnapos sztrájk, azt válaszolta: ennek megállapítása hosszas elemzés tárgya, egyébként is csak „a végén számolunk.”

[box type=”shadow” ]Tét a turisták biztonsága is

A bányászsztrájk miatt a turizmus is stagnál: a látogatókat nem engedik le a sóbányába. A bányában február 24–26. között a látogatás szünetel, a megvásárolt bérletek, jegyek árát visszatérítik – olvasható román és magyar nyelven a figyelmeztetés a sóbánya honlapján. A Salrom vezérigazgatójának, Dumitru Mateinek címzett levelet a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület vezetősége. A tíz éve a Sóvidék turizmusáért tevékenykedő egyesület vezetősége arra figyelmezteti a bukaresti társaságot, hogy a bányászok munkája nem merül ki csak a só kitermelésében, ők felelnek a bányában üdülés vagy gyógyulás céljából megforduló több százezer látogató biztonságáért is, ezért jogosnak tartják a béremelést. „(…) azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi két évben a sóbánya nyereségéhez viszonyítva, melyet az idegenforgalom és a bányászat egyaránt gyarapít, az alkalmazottak alul vannak fizetve. Ezt mindenki tudja! Elég, ha csak a sóbányát meglátogató egynapos turistákat vesszük figyelembe 2017-ben! Ezenkívül még a gyógykezelésre érkező betegek, illetve a termelés is fontos bevételt hozott a Salromnak. A turisták számára fenntartott látogatási tárnák biztonságossá tételéhez a bányászok munkája elengedhetetlen, hiszen ők ellenőrzik nap mint nap a bánya falainak minőségét. Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy próbálják megoldani a bérekkel kapcsolatos kéréseket, hiszen egy elégedett alkalmazott a munkáját a legjobb minőségben elvégzi, ezáltal pedig növeli a turisták biztonságát mindenféle szempontból. Kérésünk, hogy találjanak megoldást a bérek növelésére, hisz nemcsak a 180 alkalmazott jólé­tét biztosítják ezáltal, hanem több mint 600–700 ezer turistának a biztonságát is növelik” – áll a február 26-án keltezett levélben.[/box]

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek