BÚÉK egy kicsit másképp

86

Az óesztendő estéjén és az új év első perceiben sokan ígéretet tesznek, hogy mit fognak és mit nem fognak tenni az új évben. No meg hálát adnak mindazért, amit az óévben kaptak.
Pedig nem csupán az óév utolsó napján kellene elgondolkodnunk azon, hogy mit terveztünk az elmúlt év első napján és ebből mit valósítottunk meg, hanem igazából minden este, lefekvés előtt pár percet azzal kellene töltenünk, hogy mit is valósítottunk meg a nap folyamán és mit nem tettünk meg, habár lett volna lehetőségünk arra, hogy megtegyük. Jó volna, ha nemcsak december 31-én adnánk hálát mindazért, amit kaptunk egy év alatt, hanem minden este hálát adnánk a napért, amit tartalmasan töltöttünk el.
Az óév utolsó napjaiban röpködnek a BÚÉK-ok: az utcán, a közösségi oldalakon, az elektronikus postaládánk és a telefonunk üzenetládája is ezzel telik fel pillanatok alatt. Szokás, hogy immár nem személyesen, hanem üzenetben, fűnek-fának, ismerősnek és ismeretlennek is elröppentünk egy BÚÉK-üzenetet. Személytelenné vált ez is, ahogyan sok minden az életünkben ebben a rohanó világban. Gépiesen cselekedünk, sokszor már-már udvariasságból is BÚÉK-olunk, még akkor is, ha éppen mást gondolunk.
Ígéreteket teszünk, hogy leszokunk valamiről, vagy rászokunk valamire. Huszonéves koromban egy alkalommal – a Nagy Elhatározások Napján – egy nagy papírlapra felírtam: Holnaptól… Este lefekvéskor pedig rábámultam a lapra és elgondoltam, holnaptól mit is teszek és mit hagyok ki az életemből. Aztán reggel az első pillantásom a lapra vetődött: Holnaptól… Á, gondoltam, de jó, hogy nem az van a lapra írva, hogy Mától. Így még lehet egy napot halasztani.
Ma már nincs ilyen lap a lakásban. De van elhatározás: mától. És rászoktam arra, hogy minden este hálát adjak mindazért a jóért, ami velem és családommal történt. Azóta a félig megtöltött pohárnak a telt részét látom, észreveszem a jót és ódzkodom a rossztól. Nekem már mást jelent a BÚÉK, amelyet olyan elcsépeltnek tartanak egyesek. BÚÉK, azaz Bízd Újra Életed Krisztusra! És meglásd, jobb lesz az új éved, mint amilyen az óév volt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.