Budapesten a lengyel kormányfő

Budapest, 2018. január 3. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ kezet fog a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök elsõ hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra. MTI Fotó: Illyés Tibor
84

A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta tegnap Budapesten a lengyel miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy Magyarország és Lengyelország ugyanúgy látja a folyamatban lévő ügyeket.

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor. Egyetértés Fotó: MTI

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, sajtótájékoztatón azt mondta: a visegrádi országok fontos részei az Uniónak, hozzájárulnak gazdasági növekedéséhez és stabilitásához.
– Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni – hangsúlyozta.
A decemberben hivatalába lépett lengyel miniszterelnök a következő uniós költségvetéssel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy a visegrádi országok hasonló álláspontot alakítsanak ki, és azt közösen képviseljék. Beszámolt arról is, hogy Lengyelország és Magyarország az energia, a közlekedés és a szállítás területén egységesíteni szeretné álláspontját. Hasonlóan nyilatkozott a Brexit ügyéről is.
A lengyel kormányfő – akinek ez volt első hivatalos külföldi kétoldalú látogatása – elmondta, teljes egészében egyetértenek a magyar állásponttal a migránsválsággal kapcsolatban.
– A szuverén államok polgárainak joguk van eldönteni, kikkel akarnak együttélni – tette hozzá Mateusz Morawiecki.
Elmondta, a kelet-európai országok sokat tesznek a válság miatt kialakult feszültség csökkentéséért. Példaként említette, hogy az ukrán válság miatt 1,5 millió menekültet fogadott be Lengyelország.
– Határozottan elutasítjuk a kvótát – közölte.
Úgy folytatta: az az Európai Bizottságnak az uniós alapszerződés miatt nincs joga arra, hogy ilyen megoldást adjon erre a kérdésre. Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, ott kell segíteni, ahol a baj van. Ezt már meg is tették különböző pénzügyi alapokon keresztül – jegyezte meg. Szerinte egyre több bizonyíték van arra, hogy ez a segítség hatékony. Hozzátette: Olaszországban 2017 második félévében hetven százalékkal esett vissza a migránsok száma az első félévhez képest. A politikus közölte, szeretnék meggyőzni a többi uniós tagállamot álláspontjuk helyességéről. Úgy értékelte, a legutóbbi megbeszélései azt mutatják, hogy egyre több ország gondolkodik így, az osztrák példa nagyon látványos.
A lengyel kormányfő felidézte, hogy közel harminc évvel ezelőtt Budapesten, a Hősök terén Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén találkozott először Orbán Viktorral, akinek nagyon jól emlékszik akkori, a szovjet csapatok kivonulását sürgető beszédére.
Mateusz Morawiecki Igor Jan­ke Erőd – A Harcoló Szolidaritás földalatti hadsereg története című könyvét ajándékozta Orbán Viktornak, akit meghívott a Lengyelország függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő idei rendezvényre.

MTI

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.