Budapest rendezheti az UEFA Szuperkupa-döntőt

Döntött az Európai Labdarúgó Szövetség

34

Fontos döntéseket hozott meg az Európai Labdarúgó Szövetség, amely a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát, az UEFA Szuperkupát, illetve az Európa-bajnoki selejtezőket illeti. A magyar sportdiplomácia ezúttal jelesre vizsgázott.

Egyre több eseményt fogad be a Puskás Aréna

Videokonferencián számolt be az Európai Labdarúgó Szövetség több fontos döntés kapcsán. Idetartoztak a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga folytatásával kapcsolatos döntések, valamint az UEFA Szuperkupa helyszínének megváltoztatása. Továbbá döntés született az Európa-bajnoki selejtező mérkőzések új időpontjáról is.

Bajnokok Ligája és Európa Liga
A Bajnokok Ligája további mérkőzéseit augusztus 7–23. között rendezik meg. Négy klub már bejutott a nyolc közé, a Leipzig, az Atletico Madrid, az Atalanta és a PSG már biztosította a helyét a negyeddöntőben. Négy párban a visszavágókat a koronavírus-járvány miatt már nem tudták megrendezni. Idetartozik a Juventus – Lyon (0–1 az odavágón), a Barcelona – Napoli (1–1), a Bayern München – Chelsea (3–0), illetve a Manchester City – Real Madrid (2–1) párharcok.
A lebonyolítás úgy fog kinézni, hogy a hátralévő nyolcaddöntős meccseket augusztus 7-én és 8-án rendezik. Ezután a hátralévő meccseket egyenes kieséses rendszerben rendezik majd, vagyis egyetlen mérkőzés dönt majd a továbbjutásról, ez így megy majd egészen a döntőig. A mérkőzéseket három-négy naponta rendezik augusztus 12. és 23. között, vagyis elég sűrű lesz a program.
Ugyanez a helyzet az Európa Ligával is. Az Európa Ligában a nyolcaddöntőknél tartanak, de két párharcot el sem kezdtek: Getafe – Inter, illetve AS Róma – Sevilla. Négy német város: Düsseldorf, Gelsenkirchen, Duisburg és Köln lesz a házigazdája a hátralévő meccseknek. Augusztus 10. és 21. között rendezik majd az összecsapásokat. Az átalakított rendszer érinti a korábban kijelölt döntős helyszíneket is: a budapesti EL-döntő csúszik egy évet, 2022 helyett 2023-ban rendezik meg a Puskás Arénában.
Az UEFA egyelőre úgy számol, hogy a BL-ben és EL-ben zárt kapuk mögött kezdik meg a mérkőzéseket, de ez a döntés még változhat az aktuális helyzettől függően.

Egymeccses BL- és EL-selejtezők
Nagy kérdés volt, hogyan oldják majd meg a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezők lebonyolítását, hogy ne torlódjon fel túlságosan a futballnaptár.
A dolgot úgy oldották meg, hogy a selejtezőköröket szintén egyenes kieséses rendszerben rendezik meg, az eddigi oda-vissza vágós rendszer helyett egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról. Arról, hogy melyik csapat stadionjában rendezik a párharc mérkőzését, a sorsolás dönt majd. Kivétel lesz a csoportkörbe jutásról döntő kör, ott marad az eddigi rendszer.
Az UEFA honlapja szerint a BL-ben például már augusztus 18-án és 19-én megrendeznék a selejtezők első fordulóját, mialatt még menni fog az előző idény minitornája Portugáliában.

Budapest kapta a Szuperkupa-döntőt
Szeptember 24-én Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének összecsapását, azaz a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzést.
Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának tegnapi döntése sporttörténelmi jelentőségű, mivel Magyarországon korábban még sosem rendeztek egymeccses döntőt egyetlen férfi nemzetközi kupában sem. Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2019-ben női Bajnokok Ligája-döntő színhelye volt a Groupama Aréna, társrendezője lesz a jövő évre halasztott férfi-Európa-bajnokságnak és a szintén 2021-es U21-es kontinensviadalnak, márciusban pedig megkapta a 2022-es Európa-liga fináléjának rendezését, amelyre egy évvel később, 2023-ban kerül sor a magyar fővárosban.

Maradt a 12 rendező, ősszel selejtező
A jövő évre halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság mind a 12 helyszíne, köztük Budapest, vállalta a 2021-es rendezést is, így a magyar fővárosban az eredeti terveknek megfelelően három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.
Az európai szövetség (UEFA) tegnap kijelölte a márciusban elmaradt Eb-pótselejtezők új időpontját, eszerint a magyarok október 8-án lépnek pályára Bulgáriában, a párharc győztese pedig november 12-én fogadja az izlandi–román mérkőzés továbbjutóját immár az Eb-részvételért.
A 2021-es, magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Eb-nek az elhalasztott kontinensviadal miatt szintén új időpontot kellett találni: a tornát rendhagyó módon két részletben rendezik, ugyanis a csoportkörre március 24. és 31. között, a kieséses szakaszra pedig május 31. és június 6. között kerül sor.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.