2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Búcsú Gyimesközéplokon

Kedden este áldották meg Gyi­mesközéplokon az újonnan elkészült Keresztút stációit, tegnap pedig a plébániatemplom búcsúünnepét, Mária-Magdolna nevenapját ünnepelte a közösség.

Több százan a középloki búcsús ünnepen. Stációkkal kísért keresztút Fotó: Daczó Dénes
Több százan a középloki búcsús ünnepen. Stációkkal kísért keresztút Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]T[/dropcap]öbbszörös ünnep volt a tegnapi nap a gyimeskö­zéploki hívek számára: befejeződött a templom felújítása, amelyet ez alkalomból Bara Ferenc főesperes újrabenedikált a szentmise kezdete előtt, és a templom körbejárásával jutott el a papság és kísérete a templom mögött található szabadtéri oltárhoz, a búcsús szentmise helyszínére.
A Mária-Magdolna nevenapján tartott ünnepi szentmisét Bara Ferenc főesperes celebrálta és Mátyás Gábor zeteváraljai plébános mondott szentbeszédet. A gyimesközéploki perselypénzt az épülő zeteváraljai templom Szent István-ablakára ajánlotta fel a hívek nevében Bodó György helybéli plébános.

Hittől a feltámadásig
– Boldog a nép, amely tud örülni és ünnepelni – fejtette ki prédikációjában Mátyás Gábor, aki a Jézussal való találkozások öröméről szólt, felidézve Mária-Magdolna alakját, akinek az életét teljesen megváltoztatta a Jézussal való találkozás. – Számára ezután következett a valódi élet, és soha nem veszítette el a hitét, a reményét – mondta a szónok. Mátyás Gábor beszélt arról is, hogy milyen fontos idegenbe szakadtan, a nyugati világban is megőrizni a hitet, a Jézussal való találkozások örömét.
– Aki elveszíti a hitét, a nehézségek hatására könnyebben elveszíti az élet értelmét is – hangsúlyozta a plébános –, de aki találkozott Jézussal, oda tud állni a kereszt alá, elkísérheti a keresztúton, mint Mária-Magdolna, a keresztút pedig elvezethet a feltámadáshoz – fejezte be gondolatát Mátyás Gábor.

A Keresztút
Kedden este, éjszakába hajlóan tartottak először keresztúti ájtatosságot az újonnan elkészült, kivilágított gyimesközéploki stációknál. A színes csempéből, mozaiktechnikával létrehozott keresztúti ábrázolásokat egy háromtagú csoport készítette: Puskás Lenke Rozália és Andrea Szentkirályi képzőművészek, valamint Tudor Astiu öntő. Az ábrázolások kiindulópontjaként egy imakönyv keresztútképeit használták, és a megjelenítés különlegessége, hogy minden fehér és fekete, csak Jézus alakja színes, a kereszt pedig lobogó-vörös.
– Ezzel is szeretnénk érzékeltetni, hogy a kereszt a szenvedés, az élet, ami Jézusé, és ami a miénk is. Szeretnénk megdöbbenteni, felrázni, elgondolkodtatni az embereket ezzel a 14 stációval – nyilatkozta korábban lapunknak Puskás Lenke Rozália, az egyik alkotó, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a keresztút megáldásán.
A stációk a templomhoz vezető lépcsők, illetve a templom mellett kaptak helyet, az utolsó megállók pedig a parkban vannak, így voltaképpen az ájtatosságra vágyók számára a templom és környéke imádkozva bejárható.

Daczó Katalin

Előző cikkMég nincs ok az aggodalomra
Következő cikkSEHA Liga

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb