2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Bronzba öntik a Márton Áron-szoborcsoportot

Lakatos Pál Sándor, Kecskeméten élő szobrászművész önti bronzba a bérmálás szentségét bemutató Márton Áron-szoborkompozíciót, amelyet Csíkszereda főterén kívánnak majd felállítani. Az öntésre vonatkozó szerződést a múlt héten írták alá.

A szoborcsoport Sárpátki Zoltán műtermében. Végső formát ölt Fotó: Balázs árpád / archív
A szoborcsoport Sárpátki Zoltán műtermében. Végső formát ölt Fotó: Balázs árpád / archív

[dropcap]S[/dropcap]zemélyesen jött el Csíkszeredába Lakatos Pál Sándor, szatmárnémeti születésű, de Kecskeméten élő szobrászművész és öntőmester, aki a viaszveszejtéses öntéstechnikának az egyik nagy kézművesmestere, hogy aláírja a szerződést – nyilatkozta lapunknak Antal Attila, polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármester.
Ő vázolta fel, hogy a viaszveszejtéses technika, amelyet már Cellini idejében kidolgoztak, nem arról szól, hogy egy öntőformába beleöntenek bizonyos mennyiségű bronzot, hanem a szobrász által elkészített, finom munkát modellezik pozitívból negatívba, aztán negatívból pozitívba, és tulajdonképpen lehetővé teszik, hogy az öntés végeredménye csak egy szükségesnek ítélt, két-három centiméteres bronzkeret legyen, ami egészen pontos lenyomatát adja annak, amit a szobrász az agyagba belevitt.
– A technológia alkalmas arra, hogy a legfinomabb csipkéket is meg tudják jeleníteni, másrészt pedig nem igényel annyi bronzot, így nem lesz majd olyan nehéz a szobor – tette hozzá Antal Attila.
Lakatos Pál Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, mint említettük, Szatmárnémetiben született, Kolozsváron végezte a képzőművészeti főiskolát, szobrászként dolgozott, aztán Magyarországra költözött és ott, az alkotó, művész tevékenysége mellett öntőmesterként is dolgozik.
– Külön megköszöntem neki, hogy végigvitte ezt a több mint egyéves hercehurcát a közbeszerzési eljárással – mondta Antal.
A szerződésben meghatározott kivitelezési idő öt hónap, de mint kiderült, a határidő ezúttal sem elsődleges szempont.
– Aki ismeri Ráduly Róbert Kálmánt, az tudja, hogy ennek a szobornak az esetében egy rendkívüli kivételt tett, amikor azt mondta, hogy nem a határidő az elsődleges, hanem a minőség. Az öntőmester ezt az öt hónapot úgy vállalta, hogy ez idő alatt biztonsággal be tudja fejezni a munkát. Mi a szobor felállítását amúgy sem szeretnénk semmilyen eseményhez kötni, mert úgy gondoljuk, hogy Csíkszeredában egy Márton Áron-szoborkompozíció avatása önmagában ünnep lesz – jelentette ki a polgármesteri hatáskörökkel felruházott alpolgármester.
Sárpátki Zoltán szobrászművész alkotását, a Márton Áron püspököt, egy bérmálkozó lányt és annak bérmakeresztanyját ábrázoló, egész alakos, hármas kompozíciót a Szabadság téren fogják elhelyezni.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb