2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Brassaï szellemében

Album készült a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett Brassaï Sajtófotó-pályázatra beküldött legjobb munkákból. Az albumot ma délután 6 órakor mutatják be a Megyeháza Galériá­ban, a legjobb pályamunkákat bemutató tárlat megnyitója alkalmával. Az albumot Szűcs László ismerteti.

Veres Nándor: Cigánymegtérés Brassaï–2015 díjas

Sokoldalú, s mindig a dolgok lényegét megragadó alkotó. Olyan művész, aki nem bírált, ítélkezett, inkább csak számot adott arról, amit látott és hallott. Brassaï – a fotóművész, író, festő – nevét választani a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete első sajtófotó-pályázatához a legtermészetesebb döntés volt. Brassó szülötte, eredeti nevén Halász Gyula mintegy húszévesen jutott el Párizsba, ahol egy alig néhány évvel idősebb másik nagy magyar fotóművész, André Kertész segítségével került be a művészvilág vérkeringésébe, s lett a huszadik századi európai kultúra reneszánsz alakja.
Több mint ezer fotográfia jelenti első fotópályázatunk anyagát, diáklapot szerkesztő vagy éppen világjáró fiatalembertől a szakmában jól ismert, többszörösen díjazott alkotókig, szerte a Kárpát-medencéből. Témaérzékenység, empátia, a látvány megragadása, megörökítése, ellentétek és harmóniák, a különböző helyzetekbe kerülő ember ábrázolása, a tudás, a tapasztalat és a szerencse találkozása jellemzi az anyagot. Albumunkban mintegy száz, a zsűri által kiválogatott, értékelt képet adunk közre. Pályázóink között van, aki számára mindennapos munka, hivatást jelent a fotográfia, más esetében kiegészítő foglalatosság, ugyanolyan szenvedéllyel és igényességgel. Meglepő és örvendetes tapasztalatunk, milyen sokan jelentkeztek értékes anyaggal Hargita megyéből, nem véletlen, hogy a fődíj is oda került. Ahogy arra is büszkék vagyunk, hogy a zsűrizésre kiváló és sokoldalú művészeket, kollégákat sikerült megnyernünk. A képek mellett, ők adják meg a szemle rangját.

Halmágyi Zsolt: Sebesség – Novák Ede, I. díj Sportfotó kategóriában

A szervezők dolga most a tanulás, a tapasztalatok hasznosítása, hiszen hamarosan ideje meghirdetnünk a 2016-os év megörökített pillanatait összegyűjteni hivatott pályázatunkat. Amiben nem kételkedünk: az egyre távolodó esztendő is kínált aktuális, fontos, szemléletes témákat, érdekes arcokat, történeteket, s elég emberi bajt, szenvedést, sajátosat, ami mögött ott áll kezében a géppel a fotográfus, hogy – Brassaïhoz méltóan – megörökítse a lényeget megragadva, ítélkezés nélkül az egyszerit.

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb