Brassaï – 2017

172

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által kiírt Brassaï Sajtófotó-pályázatra érkezett munkákból nyílt kiállítás tegnap Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. Az eseményen Sarány István idézte fel Brassaï alakját.

llyés Gyulával való beszélgetése során számolt be Brassaï arról, hogy miért jutott eszébe harmincéves korában a fényképezés: „Mert nem fértek már el bennem a képek; annyit szedtem magamba főleg az éjszakai csatangolásaim során. Ki kellett adnom őket, más – közvetlenebb – formában is, mint amit az ecset nyújtott”. Horváth Andor, Brassaï levelezésének gondozója és közreadója ebben a mondatban fedezte fel a titkát annak, hogy miként lett Brassaï a fényképészet egyik nagy úttörője, klasszikusa: „Ő ugyanis nem fényképészként lett művész, hanem művészként választotta a fényképezést… Mi másra utal kijelentése – ’nem fértek már el bennem a képek’ –, ha nem arra az élményfelhalmozódásra, amely valóban a művészi kifejezés új formáját követelte, de vajon nem vet-e fényt arra is, hogy az élmény eleve bizonyos formába szerveződött, művészi lehetőségként kereste a megnyilatkozást.” Méltatója szerint Brassaï nagy erőpróbája: „a való világ objektív hitelű képe – és művészi látomása”.
Álljunk meg ez utóbbi kijelentésnél – „a való világ objektív hitelű képe” –, ugyanis ennek képnek a megrajzolása a sajtó elsőrendű szerepe, feladata. S mikor sajtóról beszélek, akkor abba beleértem a nyomtatott sajtót, a rádiót, a televíziót és az online médiát is. A rádión kívül valamennyinek eleme a kép – legyen az fénykép vagy mozgókép.
A hazai magyar újságírók szakmai szervezete, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete a múlt év nyarán harmadik alkalommal hirdette meg a Brassaï Sajtófotó-pályázatot. Hazai és külhoni magyar fotóriporterek, újságírók jelentkezését várták 2017-ben készült alkotásaikkal, továbbá magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok Romániában készült vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képeit.
A korábbi évekhez hasonlóan közel harminc alkotó mintegy ezer felvételét értékelte Dorel Găină képzőművész, a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem tanára, Dragoş Georgescu fotóművész, a nagykárolyi Károlyi-kastély kulturális központ igazgatója, Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke, valamint a MÚRE részéről Rácz Éva és Szűcs László összetételű zsűri.
Az idei győztes – akárcsak egy évvel korábban is – Kerekes István lett, a marosvásárhelyi születésű, Mosonmagyaróváron élő alkotó, akiről a kiállítás megnyitóján megtudhattuk: többszörösen díjazott fotóművész nemzetközi szinten. Mint a korábbi, nagyváradi tárlatnyitón elhangzott, Kerekes István olyan díjjal is rendelkezik, amelyet rajta kívül öten kaptak meg eddig, és ő a legfiatalabb, aki magáénak tudhatja. Ez nem más, mint a Nemzetközi Fotóművész-szövetség legmagasabb fokozatú díja, a FIAP háromgyémánt-diplomás fotóművésze cím.
A térségünkben tevékenykedő sajtófotósok közül Halmágyi Zsolt (Csíkszereda) harmadszorra is elnyerte a Sportfotó kategória díját, s második helyezést ért el a Portré kategóriában; Veres Nándor (Csíkszereda) I. díjat kapott a Hír, eseményfotó kategóriában; Szigeti Vajk István I. díjat a Szocio-, dokumentarista fotó kategóriában; Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy) III. díjat a Hír, eseményfotó kategóriában; Tofán Levente (Kézdivásárhely) III. díjat a Portré kategóriában; dicséretet érdemelt Sándor Csilla (Csíkszereda), a Várad folyóirat különdíjában részesült Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy).

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek