2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Brandet építenének a városnak

A két évtizedes múltra visszatekintő iroda 2000-ben, az országban az elsők között kezdte meg működését az udvarhelyszéki turizmus és vendéglátás, illetve a város népszerűsítésének érdekében. Átszervezések, költözések tarkítják történetét, az idei év pedig alapos kihívás elé állította az egész iparágat.

Egy 1999-ben elnyert Phare-pályázat eredményeként hozták létre a székely­ud­var­helyi turisztikai információs irodát, a kezdeti lendületet viszont bizonytalan évek követték. A 2016-ban hivatalba lépett városvezetésnek köszönhetően azonban immár stabil szervezeti keretek között, a kitűzött és felvállalt közszolgálati feladatokhoz igazodó erőforrások igénybevétele mellett teljesítheti küldetését a Tourinfo – tájékoztatott Orbán Melinda irodavezető. 

Hagyományos tájékoztatás

Ahogy lehetőség adódott, egyre szélesebb körben (pl. nemzetközi turisztikai vásárokon, utazási irodák képviselőivel való kapcsolattartás, turisztikai bloggerek, riporterek meghívása a városba stb.) igyekeztek promoválni a várost és környékét. Több éve rendszeresen elkészül a négy nyelven megjelenő turisztikai katalógus, valamint a kétnyelvű túrakalauz, mindkettő nyomtatott formában. Helyi jellegű ajándéktárgyak is helyet kaptak az iroda kínálatában, a hozzájuk betérő turisták az információk mellett Darabont Tallért, Egy csepp história címen zsebolvasókönyvet, és patkó alakú hűtőmágnest is vásárolhatnak már egy ideje szuvenír gyanánt. 

Virtuális túrák

A Tourinfo élen jár a technikai, illetve a virtuális tér nyújtotta lehetőségek felhasználásában is. A Travel2U háromnyelvű hangos idegenvezető alkalmazás megalkotásával a városba érkező vendégek az elmúlt idők hangulatát megidézve ismerkedhetnek meg Székelyudvarhely épített örökségével. A megyében elsőként vezették be az audioguide szolgáltatást, korszerű fülesek biztosításával csoportos idegenvezetést, városismertető sétát tudnak ajánlani. 

Nemrég teljesen megújult a tourinfo.ro címen elérhető honlapja az irodának, amely rengeteg hasznos információt nyújt az ide látogató vendégnek a város és környékének látnivalóiról, szállás- és gasztronómiai lehetőségekről, igénybe vehető programokról. A napokban indították útjára a Székelyudvarhely VR Tour virtuális túrát (www.udvarhely360.ro), mely a város épített örökségébe enged betekintést. – Az ide látogató vendégek útbaigazítása mellett a fő cél már régóta egyértelmű számunkra: a turisták, valamint az itt töltött vendégéjszakák számának növelése, Székelyudvarhely és környéke turisztikai potenciáljának mind jobb hasznosítása – összegzett Orbán Melinda. 

Optimistán előre

Igen ám, de akkor berobbant a 2020-as esztendő, ami felforgatott sok mindent, és majdhogynem teljesen ellehetetlenítette a vendéglátást, a turizmust. 

– Atipikusra sikeredett ez az év. A városunkba érkezők többsége román nemzetiségű volt, akiket elsősorban a helyi ízek, az aktív részvételt kínáló programok iránti érdeklődés jellemzett. A jövőre nézve bízunk abban, hogy megfelelő akciótervek, stratégiák és segítségnyújtás mellett az ágazat ismét magára talál – fogalmazott az irodavezető.

A Tourinfo csapata elképzelhetőnek tartja, hogy az elkövetkezőkben az emberek kerülni fogják a tömegturizmusra beállt helyeket, illetve egyre inkább a minőségi, újragondolt és újszerű formában ajánlott turisztikai, kikapcsolódási lehetőségek kerülnek előtérbe akár a külöldiek körében is, ugyanakkor a belföldi turizmus erőteljesebb növekedésével is számolnak térségünkben. Mindezeket figyelembe véve, a Tourinfo iroda jelenleg több új projekten is dolgozik, melyek célja, hogy az egészségügyi helyzet javulását követően minél hamarabb helyreállhasson Székelyudvarhely és környezetének idegenforgalma, turisztikai pezsgése. 

Brandet Székelyudvarhelynek

A terv csak a városi intézmények, a vendéglátók, program- és élménykínálók együttműködése által vihetők sikerre. Az együttműködést segíti az iroda által életre hívott Udvarhelyi műhely online közösségi platform is – jegyezte meg Orbán Melinda, majd néhány újdonságot sorolt fel. A város központi részére a történelmi városközpontot illusztráló grafikus térképeket készülnek kihelyezni, a Fűszer című kisfilmek célja a vendéglátóhelyek népszerűsítése, a videók sorozatát az elkövetkezőkben a program- és élménykínálók bemutatásával bővítik. Ugyanakkor a Mini Erdély Park megnyílásának köszönhetően egy újabb lehetőség is kitárult, cél, hogy a Szejkefürdőre érkezőket „érdekeltté” tegyék a város meglátogatására. – Ennek érdekében nagyon fontosnak tartjuk, hogy a turisztikai szezonban napi rendszerességgel működtetett kisbuszok, menetrendszerinti járat kösse össze a Szejkefürdőt a várossal – mondta Orbán Melinda. – Igazából a húszéves Tourinfo egyik legfontosabb kihívása Székelyudvarhely turisztikai brandjének megalkotása. Bízunk abban, hogy ezt a vállalkozást is siker kíséri – összegzett az irodavezető.

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb