Bözödújfalu: elkezdődött a templomépítés

A falurombolásra válaszolva

245

Épül az Összetartozás temploma a falurombolás szimbólumává vált Maros megyei Bözödújfalu­ban. Legutóbb két éve adtunk hírt az elárasztott faluval kapcsolatos történésekről. Akkor beszámoltunk arról, hogy részben lecsapolták a tavat, így terítékre kerülhetett a 2014-ben összedőlt római katolikus templom újjáépítése. Idén januárban el is kezdődtek a cölöpözési munkák, és a tervek szerint augusztusban át is adják az egyházi épületet. Ehhez viszont még rengeteg pénzre van szükség.

Bözödújfalu 1994-ben került végérvényesen víz alá. A Maros megyéhez csatolt egykori udvarhelyszéki falu azóta a falurombolás szimbólumává vált. Az összetartozásról és a vallási toleranciáról ismert lakosoknak nem volt választásuk, menniük kellett, amikor a kommunista rezsim kiürítette, és elárasztotta az akkor 180 lelket számláló települést.
Két éve arról számoltunk be lapunk hasábjain, hogy 2017-ben részben lecsapolták a 625 méter hosszú és 28 méter magas gát mögött felgyűlt vízmennyiséget. Ennek következtében egyre sürgetőbbé vált a 2014-ben leomlott római katolikus templom újjáépítése. Az egyházi épületre egyfajta utolsó mentsvárként tekintenek a világban szétszóródott bözödújfalusiak, akik minden év augusztusának első szombatján összegyűlnek a település határában található siratófalnál.
Az emlékezés erejét most tettekkel erősíti fel Erdőszentgyörgy önkormányzata. Január 18-án, csütörtökön elkezdődtek a cölöpözési munkálatok. Összesen 30 darab, 12 méter mélyre lehelyezett, egyenként 88 cm átmérőjű cölöpökön áll majd a vízből kimagasló templom, amely találóan az Összetartozás nevet kapta.
A cölöpözési munkálatok nagyon gyorsan haladnak, a kivitelező szerint január végéig az összes tartóoszlop a végleges helyére kerül. A helyszínen speciális technikával dolgoznak, amely az időjárás viszontagságaitól függetlenül teszi lehetővé azt, hogy az említett mélységig lefúrjanak, majd bebetonozzák az alappilléreket.
Nem sikerült elérnünk Csibi Attila-Zoltánt, Erdő­szent­györgy város polgármesterét, az elöljáró azonban korábban elmondta: az eredeti helyére és az eredeti tervrajz szerint épül újjá a templom. Az építmény nemcsak a római katolikusokat „képviseli” majd, hanem minden felekezetet, hiszen a cél az összetartozás hangsúlyozása.
Az építkezés költségei összesen 300 ezer euróba kerülnek. Éppen ezért a Bözödújfaluért Egyesület adományokat gyűjt a templomépítésre. Az eddigi támogatási módok palettája színesedett a Facebook adománygyűjtési lehetőségével, amellyel a bankkártya-tulajdonosok okostelefonjukkal a világ bármely részéről adományozhatnak.
Az egyesület beszámolója szerint ez idáig csak az alapozási munkálatokra sikerült közadakozásból összegyűjteni a pénzt. Mindenkit arra kérnek, hogy bármilyen kevéssel is, lehetőségükhöz mérten járuljanak hozzá a templom felépítéséhez, visszaadva a száműzött bözödújfalusi­ak településének szimbólumát.
A banki utaláshoz szükséges egyesületi adatok a Transilvania Bank kirendeltségeinél:
– lej: RO26 BTRLRONCRT 0257533801;
– forint: RO86 BTRL HUFC RT0257533801;
– euró: RO73 BTRLEUR CRT0257533801;
A bankszámla tulajdonosa: Asociația Bözödújfaluért. SWIFT-kód: BTRLRO22.
A tervek szerint az Összetartozás temploma 2019 júliusára készül el, és az augusztus első szombatján megszervezett Bözödújfalusi Találkozón adják át.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek