Bővült a szolgáltatás

68

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve honosítási kiszállást szervez Felcsík két községébe. Az érdeklődők február 15-én, csütörtökön és 19-én, hétfőn 11 és 13 óra között a csíkkarcfalvi, illetve a  csíkszenttamási polgármesteri hivatalban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat. Immár a babakötvény és az anyasági támogatás terén is segítséget nyújtanak.

Honosítási kérelem benyújtása, házasság, gyermek születése, haláleset vagy válás anyakönyveztetése, a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztráció, valamint a személyazonosító igazolvány igénylésével kapcsolatban nyújtanak segítséget az érdeklődőknek.
Újdonság, hogy az anyasági és életkezdési támogatással (babakötvény) kapcsolatos kérdésekben is hasznos információkat közölnek az érintettekkel. Idén január 1-jétől ugyanis a Magyarország területén kívül született és ott élő, magyar állampolgársággal rendelkező gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény.
Az anyasági támogatás egyszeri szociális juttatás, jelenlegi összege 64 125 forint (956 lej), ikergyermekek esetén gyermekenként 85 500 forint (1275 lej), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül.
Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, az úgynevezett babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre 42 500 forint (633 lej) összegű egyszeri támogatást helyez el. Az összeg a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik, és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.
A további részletekről az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csíkszeredai székházában, a Mihai Eminescu utca 2/A szám alatt, illetve a 0266–317678-as telefonszámon lehet érdeklődni hétköznapokon 9 és 16 óra között.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek