Bővült a kiállítás

A gazdag hímzésörökséget népszerűsítik

87

Bővült a gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesület úrihímzés-kiállítása. Új termet nyitottak meg, ahol újabb különleges, reneszánsz hangulatú berendezések láthatók. A tervek szerint a turisták mellett jövőtől a helyi és környékbeli diákok is ellátogatnak majd a Sándor-házba, hogy a gazdag hímzésörökséggel ismerkedjenek.

Reneszánsz fésülködő asztalt rendeztek be

Maradandót alkotnak a Gránátalma Egyesület tagjai, az úri hímzések tára egyre gyarapszik. – A bővített kiállítás több pályázat eredménye. Körülbelül hetven kézimunkánk volt, amikor megnyitottuk ezt a kiállítást, azóta már a kétszeresén is túl vagyunk – mondta el Kisné Portik Irén, az egyesület vezetője. Mint kifejtette, az volt az elképzelés, hogy a hímzéseket funkcionális szerepükben mutassák be, ezért készítették el az elmúlt években a baldachinos vetett ágyat, amely által nagyon sok függönyt, párnát, terítőt, hímzett alsólepedőt, drapériát tudnak bemutatni, úgy, ahogy ezt valaha használták.
Vándorkiállításra is elvitték az anyagot, mégpedig úgy, hogy szintén sikeres pályázatnak köszönhetően hagyományos szállítóalkalmatosságot készíttettek. A reneszánsz utazóládába rudakat építtettek be, és ezekre felcsavarva – hogy a textíliák ne tűrődjenek – juttatták el a kézimunkákat például Szegedre és Erdély több településére. A legújabb reneszánsz hangulatú belsőépítési elem a baldachinos fésülködőasztal, amelyen szintén több abrosz, függöny, terítő idézi a kor hangulatát.
– Az arisztokrácia köreiben is a nők tartottak attól, hogy a tükörrel a gonosz is bejöhet a lakásba, ezért rontáselhárító jelképekkel teli szuperlátokat varrtak és függesztettek elé. Nekünk a függönyök szétnyitott állapotban vannak, hogy a gyönyörű és aprólékos munka látható legyen – fogalmazott Kisné.
A Gránátalma Egyesület a továbbiakban reneszánsz tár­sal­kodószobát rendezne be, ezenkívül szeretnének újravarrni egy 1004-ben elkészített palástot.
– Szent István király és Gizella királynő ajándékba adta XVIII. Gergely pápának, a Vatikánból tovább adományozták Mensbe, ott a francia forradalom idején elégett, de rajz és leírás van róla, és újra elkészítenénk, mert olyan ékessége a hungarikumok sorába lépett úri hímzéseknek, amit nem szabad kihagyni – mondta az egyesület vezetője.
A kiállítást minél több turistának, látogatónak megmutatnák, sőt jövőtől gyergyószentmiklósi és környékbeli diákok is ellátogatnak majd a Sándor-házba, hogy megismerkedjenek a gazdag hímzésörökséggel, a hagyományos öl­tésmintákkal, a motívumok sokféleségével.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek