Bővült a jogosultsági kör

Kockázati ösztönző

71

Lapunk április 9-i számában már írtunk arról, hogy a 2020/43-as sürgősségi kormányrendelet 8-as szakasza előírásainak értelmében havonta 2500 lejes (bruttó) úgynevezett kockázati ösztönzőben részesülnek egyes orvosi-egészségügyi személyzeti kategóriák, azok, amelyek a szükségállapot ideje alatt amúgy kivették részüket az új koronavírus elleni küzdelemben, illetve a megfertőzések megelőzésében és leküzdésében. A jogosultak köre egy hétfőn megjelent jogszabály értelmében kibővült.

Május 7-i ülésén a kormány elfogadta a fentebb említett sürgősségi kormányrendeletek oly módon történő módosítását és kiegészítését, hogy lehetővé váljon a szóban forgó juttatásra jogosultak körének bővülése. Nem ok nélkül. A május 11-én megjelent 2020/64-es sürgősségi kormányrendelet értelmében kockázati ösztönzőben részesül az orvosi-egészségügyi szakszemélyzet és kisegítő személyzet, beleértve az orvosi-egészségügyi paraklinikai struktúrák szakszemélyzetét és a paramedikális személyzetet, amely közvetlenül részt vett a COVID-19-cel diagnosztizált páciensek szállításában, felmérésében, diagnosztizálásában és kezelésében. Továbbá az a személyzet, amely közösségi orvosi ellátási szolgáltatásokat, illetve orvosi gondozási szolgáltatásokat nyújt, a karanténban lévő pozitívan tesztelt személyek monitorizálási és elszigetelési tevékenységét végzi, továbbá a közegészségügyi igazgatóságok azon személyzete, amely részt vett a SARS-COV-2-tesztelések próbáinak begyűjtésében, azon személyek orvosi ellenőrzésében és felmérésében, akik átlépik a határt, valamint azok, akik biztosítják azon személyek kezelését, akik kockázatot jelentenek a megfertőzés tekintetében, illetve azokét, akiket COVID-19-cel diagnosztizáltak, valamint azok, akik sajátos egészségügyi felügyeleti tevékenységet fejtenek ki olyan terekben, amelyekben létezett legalább egy koronavírussal megfertőzött eset. Ugyancsak jogosult lesz a szóban forgó ösztönzőben a törvényszéki orvostani hálózat azon személyzete, amely a koronavírussal megfertőzött elhunyt páciensek boncolását végzik, illetve a holttestekkel foglalatoskodnak, beleértve a toxikológiai és szövettani laboratóriumok azon személyzetét, akik laboratóriumi vizsgálatát végzik az elhunyt páciensektől begyűjtött próbáknak. A kedvezményezettek körébe bekerült az állategészségügyi igazgatóságok azon személyzete is, amely közvetlenül részt vett a RT-PCR metódus révén elvégzett tesztelésekben, valamint a honvédelmi minisztérium struktúráiba tartozó katonai és polgári azon személyzet, amely a fentebb felsorolt tevékenységek valamelyiké-
ben részt vett. A felsorolt személyzeti kategóriák közül azok is, akik megfertőződtek COVID-19-cel. A kockázati ösztönzőre jogosult személyek névjegyzékét a munkáltató egység vezetőjének a döntése révén állapítják meg. Az egység vezetője felel azért is, hogy kijelölje azokat a személyeket, akik ténylegesen részt vettek a sürgősségi kormányrendeletben felsorolt tevékenységekben. A mostani kormányrendeletben az is szerepel, hogy egy adott személy havonta csak egyetlen kockázati ösztönzőre lesz jogosult a szükségállapot ideje alatt, még akkor is, ha az több munkáltatói egységnél is tevékenységet fejtett ki. Összevetve a minap megjelent sürgősségi kormányrendeletben felsorolt, illetve megállapított személyzeti kategóriákat, egyértelműen kitűnik, hogy bővült a kockázati ösztönzőre jogosultak köre. Nem véletlenül és nem ok nélkül, mert olyan bonyolult és sokrétű tevékenységet jelentett és jelent a koronavírus elleni harcban való közvetlen részvétel, amely igen sok egészségügyi kádert érinthet.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.