2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Bővülő magyar médiakínálat

Szeptember 1-jét követően ingyenesen terjeszthetők a magyar közmédia műsorai. Az évente megújítandó műsortovábbítási engedélyekkel kapcsolatos újdonság, hogy ezen túl a magyar közszolgálati rádióadók is közvetíthetővé váltak a hazai kábelszolgáltatók által.

Megújították azt a műsortovábbítási engedélyt, amelynek köszönhetően az ország egész területén ingyenesen terjeszthetők a magyar közmédia rádió- és tévéműsorai – derült ki a médiahatóság honlapján múlt kedden megjelent közleményből.

A magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) augusztusban átiratban tájékoztatta az Audiovizuális Tanácsot (CNA), hogy 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között a hazai műholdas és internetes (IPTV) műsorterjesztők, illetve kábelszolgáltatók térítésmentesen felvehetik kínálatukba és továbbíthatják előfizetőik felé az M1, M2, M4 Sport, M5, Duna, Duna World és M4 Sport + televíziós csatornák műsorait. 

A CNA múlt keddi ülésén a magyar közmédia rádióműsorairól szóló ideiglenes felhatalmazást is tudomásul vette, és erről hivatalos tájékoztatást adott ki. Ennek értelmében október elsejétől a Kossuth, Petőfi, Bartók és Dankó rádió műsorait is átvehetik – és valós időben, csonkítatlanul közvetíthetik – a hazai analóg, műholdas és internetes műsorterjesztők. A rádiókra vonatkozó MTVA-engedély 2021. szeptember 30-ig érvényes. Ez azt jelenti, hogy bárki kérheti szolgáltatójától a magyar közmédia rádióműsorainak közvetítését is.

A Hargita Népe érdeklődésére Borsos Orsolya, az Audiovizuális Tanács tagja elmondta: a döntés nem arról szól, hogy a magyar közszolgálati médiák adásai után ne kéne fizetniük az előfizetőknek a szolgáltatásért.

– Arról van szó, hogy a közmédia lehetővé tette a romániai kábelszolgáltatók számára, hogy térítésmentesen közvetíthessék az MTVA csatornáit – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a televíziós csatornák évente megújuló nyilatkozattal eddig is közvetíthetőek voltak. Annyi változott, hogy a mostani nyilatkozattal a rádiók, tehát a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó rádió is közvetíthetővé vált a hazai kábelszolgáltatók által.

– Az MTVA jogot adott arra, hogy a szolgáltatók az összes műsorát szabadon közvetíthessék Románia területén – mondta.

Borsos Orsolya kiemelte: a geokódolások kérdése „külön történet”, ami különböző műsorok jogdíjairól szól, erről ez esetben nem volt szó.

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb