Bővítik, hogy mindenkinek megfeleljen

Nemzet megváltása székesegyház

168

Újabb fél hektárral nagyobb lesz a bukaresti Nemzet Megváltása Székesegyház: a sok kritikát kapott épületóriás – éppen a kifogásokon felbuzdulva – nemcsak templomtérrel, hanem egyházi iskolával, kórházzal, és egy aprócska autópályával is bővül. Így szinte minden lesz benne, amiből nincs elég az országban.

Mintegy 11 hektáros az a telek, amelyre a mindössze 1,3 hektáros katedrális épült, ezért van lehetőség a terjeszkedésre. Dániel pátriárka sajtótájékoztatón jelentette be: hosszas gondolkodás után igazat adtak a legfőbb kritikáknak, ezért kórházzal és iskolával is bővül a székesegyház.
– Nagyon sokan Istennek és nekem sem tetsző megjegyzésekkel illették ezen szent épület megvalósítását. Azt kifogásolták, hogy az árából kórházakat és iskolákat lehetne építeni, és arra nagyobb szüksége van a népnek. Bár én még nem láttam kórház- vagy iskolaavatást több tízezres tömeg részvételével, de nem akarok további vitákat… Erre is találunk megoldást, mert ez egy ilyen ország – fejtette ki a Román Ortodox Egyház első számú feje.
A látványtervek alapján maga a katedrális nyugati irányban 30 méterrel hosszabb lenne, majd 150 méter hosszúságú, kétszer kétsávos autópálya kötné össze a 2400 négyzetméter alapterületű teljesen új épületegyüttessel. Utóbbinak alagsorában parkolók, földszintjén és első emeletén a Nemzet Fertőző Kórháza, második és harmadik emeletén pedig a Nemzet Egyházi Tanodája, valamint a Nemzet papjainak szolgálati lakásai kapnak helyet.
– A Nemzet Fertőző Kórházának sem az elhelyezése, sem az elnevezése nem véletlen. Az ikoncsókolgatástól megfertőződött betegeket autópályán szállíthatná a mentőautó a kórházba, továbbá a diákok is a kórtermeken keresztül juthatnának fel az ortodox tanokat oktató iskolába. Így szinte minden arra járó megfertőződne, tehát az ott dolgozó orvosoknak és a kórházi kisegítő személyzetnek állandóan munkát biztosítana az intézmény. A papok külön bejáraton jutnak fel a szolgálati lakásokba, és bármilyen luxusautójuk van, mindig csak az autópálya külső sávján közlekedhetnek, a belsőt a mentőnek tartjuk fenn – részletezte Nagyon Boldog Dániel pátriárka.
A projektet természetesen közpénzből finanszírozzák, és az elkövetkező 30 év alatt részben megvalósul(hat).

HN-malformáció

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek