Bővítik a madéfalvi napközi épületét

Felcsík

45

Bővül a madéfalvi oktatási hálózat infrastruktúrája. Elkezdték bővíteni a napközi épületét, a beruházás keretében a jelenlegi épület tetőterének átépítésével három óvodai terem, két illemhely és egy raktárhelyiség épül – közölte lapunkkal Madéfalva polgármesteri hivatala.

A közlemény szerint a magyarországi kormány támogatásának köszönhetően nyílt lehetősége a helyi önkormányzatnak az ingatlan bővítésére. A támogatás a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén érkezett.
– Az önkormányzat számára a legfontosabb az oktatás a településen, a gyerekek képzése, és ehhez az infrastruktúra megteremtése. A 2005-ben elindult folyamat részeként az iskola épületét felújítottuk, majd napközi otthont építettünk, amely saját konyhával rendelkezik, ezután megépült az After School, amely negyedik osztályig délutáni foglalkoztatást biztosít a diákoknak. Hiányosságaink az óvodai oktatás terén voltak, mert nem rendelkeztünk elegendő tanteremmel – idézi Szentes Csaba projektmenedzsert a közlemény.

Valós igényt szolgál a beruházás
Mint írják: az elmúlt harminc év adatai azt mutatják, hogy Ma­défalván folyamatosan 5-6 óvodai csoport működött. A mostani épületbővítés lehetővé teszi, hogy az óvodai csoportok ne szétszórtan legyenek a település különböző részein, hanem egy épületben, nagy udvarral. Ez a szülőknek is segítség, hiszen egy helyre vihetik óvodás és iskolás korú gyerekeinket. A szakemberek úgy látták, hogy a jelenlegi óvodaépület bővíthető egy szinttel, ahová kialakítható három óvodai terem, két illemhely és egy raktárhelyiség. A munkálatok során külön műszaki helyiséget alakítanak a szellőztetőrendszernek, amely az egész épület szellőztetését biztosítja. A terveket az épületet eredetileg is tervező Vallum Kft. készítette, Korodi Szabolcs építész vezetésével, a kivitelező pedig az épület eredeti építője, az Impex Aurora Kft.

Bürokratikus nehézségek
A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Madéfalvi Római Katolikus Egyházközség kapta a támogatást, így közel egyéves procedúra volt, amíg eljutottunk oda, hogy az egyház hivatalosan beruházó tudott lenni az épületnél – mutatott rá Szentes Csaba a bürokratikus ügyintézés nehézségeire. A beruházás teljes értéke 3 800 000 lej, amelyből jelenleg a szükséges összeg kétharmada áll az önkormányzat rendelkezésre.
„A beruházás igényének felmerülése és a kivitelezés megkezdése között eltelt három évben jelentősen megugrottak az árak az építőiparban, így nem áll rendelkezésünkre a beruházás teljes összege, de reméljük, hogy mire a munkát elvégezzük, addig a további támogatásokat is sikerül beszerezni” – olvasható a közleményben.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.