Bővítik a gyergyóalfalvi kultúrházat

Ismét elkezdődött egy beruházás

781

Európai Uniós pályázati forrásból újítják fel idén a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házat. A munkálatok már elkezdődtek, a végeredmény egy átalakult rendezvényterem és egy, az épület eddig kihasználatlan részében megvalósuló színházterem lesz. A pályázat összértéke több mint három és fél millió lej.

A munka folytatását ígéri a kivitelező Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A helyi önkormányzat saját forrásból több munkálatot is elvégeztetett már a korábbi években, hogy az épületet a huszonegyedik századi igényeknek megfelelővé alakítsa.
A felújítási terv 2011-ben készült az akkori polgármester kezdeményezésére: e terv alapján újjáépítették a rendezvényterem fölötti tetőt és kicserélték a nyílászárókat, két évvel ezelőtt pedig folyatták a munkálatokat. Ekkor egy összekötő folyosót és illemhelyeket alakítottak ki az épületben, ugyancsak önerőből.
– A 2016-ban megjelent pályázati kiírásra igénylést tettünk le, 2017 őszén írtuk alá a szerződést, és idén tavaszra sikerült minden engedélyt megszerezni, hogy elkezdődhessen a munka – nyilatkozta lapunknak Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.
– A hét elején a rendezvényterem padlóburkolatát tették le, újrafödték az épület többi részét, ezután következik az épület másik szárnyának felújítása, ahol évekkel ezelőtt moziterem működött. Itt színháztermet fognak kialakítani, mert a jelenlegi színpadunk a rendezvényteremben túl keskeny és alacsony, ezért nem alkalmas színházi előadások fogadására – tette hozzá a községvezető.
A gyergyóalfalvi művelődési ház rendezvényterme számos családi és közösségi eseménynek helyet ad: lakodalmak, ballagási ebédek, keresztelők helyszíne is, ezért a helyiség felújítását prioritásként kezelte a kivitelező cég.
Az épületben lévő községi könyvtárat elköltöztetik a szintén felújítás előtt álló nagy, emeletes iskolába vagy egy másik önkormányzati épületbe, ahol Gálné Kovács Irma népművészeti gyűjteményével együtt kiállítóterem és könyvtár lenne egyben.
Gyergyóalfaluban az elmúlt időszakban számos más beruházás is megvalósult: 2018-ban a Vidéki Beruházási Finanszírozási Ügynökség (AFIR) kitüntette Gyergyóalfalu polgármesterét a közösségi fejlesztések és az európai uniós források felhasználásáért: a 2011–17-es pályázati ciklusban a legtöbb beruházást, infrastrukturális és más fejlesztést sikerült finanszíroztatni és kiviteleztetni a településen, összesen 7,3 millió euró értékben.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek