Bővítették, korszerűsítették az élelmezési részleget

Újabb előrelépés a székelyudvarhelyi kórháznál

233

Még két fertőtlenítő UV-lámpa hiányzik, amint megérkeznek, a városi kórház konyhája minden aktuális országos és nemzetközi szabványnak megfelel. A napokban ért véget az átalakítás, felújítás. A végeredményt – a korszerű konyhát és a hozzá tartozó helyiségeket – a kórház dolgozóinak és a sajtó képviselőinek is bemutatták.

Korszerű konyha a kórházban. Lesz személyzeti ebédlő is

Elköltöztették a mosodát, így a kórház egyik épületszárnyában két szinten, tágas térben alakíthatták át az élelmezési részleget, amelynek felülete a korábbihoz képes megkétszereződött. A földszinten kapott helyet a személyzeti öltöző, illetve mosdóhelyiség, az eddig is az emeleten működő konyha pedig teljesen átalakult – tudtuk meg a keddi terepszemlén.

Jelentős megvalósítás
Lukács Antal menedzser tájékoztatta az érdeklődőket a változásokról, amelyeknek igénye már régóta felmerült, és egy év leforgása alatt lépésről lépésre, minden vonatkozó szabványt betartva újjászületett a részleg. Megfelelő módon elkülönítettek mindent: külön folyosón érkezik be a nyersanyag, a készétel pedig másik folyosón, étellifttel, előmelegített edényekben, tálcán „hagyja el” a konyhát és kerül fel az osztályokra, így teljes mértékben megvalósul a szabványokban előírt élelmezési körforgás.
Van hideg- és melegkonyha, tojásfertőtlenítő, külön zöldségelőkészítő, több raktárhelyiség, mosogató stb., az ajtókon pedig kétnyelvű feliratok mutatják a fülkék rendeltetését. A korábbi, repedező mozaikpadló helyett korszerű, könnyen tisztítható, hőellenálló PVC-burkolatot helyeztek le, a falak a „kórházfehér” helyett kellemes bézs árnyalatot kaptak, ahol szükséges, vadonat-
új gőzelszívó-berendezéseket és kagylókat szereltek fel, két új kályhát vásároltak, három hatalmas – leves- és teafőzésre, tej megmelegítésére alkalmas – kazán is növeli a kapacitást. Lecserélték az összes asztalt vadonatúj, inoxból készült darabokra, új szeletelőgépet vettek – mindez csak néhány tétel abból a terjedelmes listából, amit a menedzser kérésünkre bemutatott. Elmondta, hogy az intézmény fejlesztési alapjából összesen 248 ezer lejt költöttek a korszerűsítésre.
Dr. Fehér István patológus osztályvezető főorvos rendkívüli megvalósításnak nevezte a konyha felújítását, mint fogalmazott: „csak az tudja igazán értékelni, hogy milyen lett, aki tudja, hogy milyen volt”.

Bezár a kórházi étkezde
A kórházmenedzser arról is beszámolt: hamarosan ismét zárttá válik, az intézmény felügyelete alatt működik majd a kórházi étkezde, azaz visszakapja eredeti, csak a személyzetet kiszolgáló funkcióját. Néhány éve ugyanis a Junior étterem működteti bér fejében a kórházi étkezdét, amit megnyitottak a látogatók, hozzátartozók előtt is. Ez a korszak lezárul – közölte Lukács Antal –, és miután a konyha kapacitása a fejlesztéseknek köszönhetően megnőtt, az intézményben étkezni kívánó személyzet számára is tudnak főzni. A tervek szerint minden nap kétféle leves és főétel közül lehet majd választani.
A konyhában 300-nál mindig több, de néha 500 betegre is főznek, átlagosan naponta 150 liter leves készül, akár 2-3 féle is, hiszen többfajta diétához kell igazodniuk, innen kerül ki a reggeli és vacsora is, ami hetente legalább kétszer ugyancsak főétel.
Személyenként a napi kórházi menü tápértéke 2100-2300 kcal kell hogy legyen, egy normál ételsor pedig 7 lejbe kerül. Mindezt már Molnár Évától, a konyhát vezető főasszisztenstől tudtuk meg, aki elmagyarázta a különböző „zónák”, az egész élelmezési körforgás lényegét. Megtudtuk tőle, hogy minden itt készülő, innen kikerülő ételből mintát vesznek, amit 48 órán keresztül, csak erre a célra szolgáló hűtőben őriznek. Egy ún. menübizottság állítja össze a heti étrendet, amit a menedzser hagy jóvá, és ennek alapján készül el a betegek étele.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.