2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bővítették a kontrollszelvényt

Egyre csak bővíti a területalapú- és állattámogatást igénylő Hargita megyei gazdák ellenőrzési szelvényét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A megyében az ügynökség munkatársai immár 897 támogatásigénylő 15 ezer parcelláját, összesen 22 ezer hektárnyi mezőgazdasági területét veszik – különböző szempontok szerint – górcső alá. Az APIA-s kontrolloknak a megyéből az első szelvények alapján még csak 11 ezer hektárt kellett volna szemügyre venniük.

Haschi András megyei APIA-igazgató. Egyre több ellenőrzési feladatot kapnak a bukaresti központtól Fotó: Domján Levente
Haschi András megyei APIA-igazgató. Egyre több ellenőrzési feladatot kapnak a bukaresti központtól Fotó: Domján Levente

Folyamatosan bővíti az ellenőrzésre jelölt, területalapú támogatást igénylő Hargita megyei gazdák névsorát és parcellák számát a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Az intézmény kontrollcsoportjai – több támogatási jogcímhez kapcsolódóan – a megyéből immár közel kilencszáz gazda összesen 22 ezer hektárnyi kiterjedésű mezőgazdasági parcelláját veszik a napokban szemügyre. A terepellenőrzések már több mint egy hete zajlanak. Az ellenőrzésre jelölt 15 ezer – szántóként, legelőként és kaszálóként – művelt parcellát ráadásul szétszórtan, a megye egész területéről – gyakorlatilag a Maroshévíz, Tusnád, Újszékely háromszög alkotta lehatárolásból – válogatták össze – tájékoztatta lapunkat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
– Miután a júniusig nagy nehezen elvettük a területalapú támogatási kérelmeket, elkezdtük a területalapú támogatást igénylők ellenőrzését is. Az ellenőrzés nem egységes, hanem a Bukarestből kapott ellenőrzési szelvénynek megfelelően minden gazda esetében más és más vállalás teljesítésére vagyunk kíváncsiak. Így egyeseknél csak a zöldítést ellenőrizzük, másoknak a támogatásra jelölt parcellák méretét is pontosan lemérjük és beazonosítjuk, megint másoknál csak a juhokra vagy a tehenekre vagyunk kíváncsiak, annak függvényében, hogy az illető támogatásigénylőt a központból milyen ellenőrzési kategóriába sorolták – magyarázta lapunknak nyilatkozva Haschi.
A szakember elárulta, a kifizetési ügynökség első körben a területalapú támogatást, majd az állattámogatást igénylő gazdák köréből kapta meg a terepellenőrzésre jelölt személyek lajstromát, ám az APIA országos központjából ellenőrzésre szánt Hargita megyei gazdák és mezőgazdasági parcellák száma a kontrollmunka elkezdése óta is folyamatosan bővül. Így például mára az eredetileg kijelölt 11 ezer hektárral szemben az APIA munkatársainak a megyéből immár 22 ezer hektár kiterjedésű mezőgazdasági parcellát kell a terepen kötelezően szemügyre venniük. E téren újdonság, hogy a korábbi gyakorlatától eltérően Hargita megyében idén nem alkalmaznak teledetekciós, légi felvételekre támaszkodó parcellaellenőrzés, így a kifizetési ügynökség munkatársai minden, az ellenőrzési szelvénybe sorolt parcellát, gazdaságot a helyszínre kiszállva vizsgálnak meg.

[box type=”shadow” ]Területalapú támogatás bankhitelből

Hiteligazolást kérhetnek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei központjaitól azok a gazdák, akik bankhitel formájában előlegként szeretnének hozzájutni az idei évre igényelt egységes területalapú támogatási összegekhez. Az igazolásra azonban csak azok a gazdák jogosultak, akiknek a támogatásra jelölt parcelláit a kifizetési ügynökség leellenőrizte – derül ki az APIA tájékoztatójából. Az igazolás birtokában igényelhető bankhitelből egyébként a gazdák az egységes területalapú támogatás és a visszaosztás révén harminc hektárig kínált különtámogatás legtöbb 90 százalékához juthatnak hozzá. Az uniós pénzalapokból folyósított alaptámogatást – nemzeti kiegészítés nélkül – idén hektáronként 72,69 euróban határozták meg, míg a visszaosztásból az 1-5 hektárt művelő gazdák hektáronként 5 eurós, míg az ennél nagyobb, de legtöbb 30 hektárig terjedő területkülönbözetre a termelők hektáronként további 46,75 eurós támogatáskiegészítésre számíthatnak. A harminc hektárnál nagyobb birtokon gazdálkodó termelők azonban a visszaosztásból eredő különtámogatásra 30 hektár felett már nem jogosultak. A kifizetési ügynökség igazolásával, az idei területalapú támogatás terhére felvehető hitelt a termelők az ország hét pénzintézeténél vehetik igénybe. A finanszírozási programhoz eddig a Raiffeisen Bank, a Transilvania Bank, a BCR, a BRD, a CEC Bank, a Bancpost és a Creditcoop csatlakozott.[/box]

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb