Bővített próbavizsga az általános iskolákban

Elijesztés románból?

151

Ma ér véget az általános iskolákban a próbavizsgák sorozata. A nyolcadik osztályos tanulók mellett idén első alkalommal a hetedikesek is megtapasztalhatták, hogyan zajlik az országos felmérés. Az indoklás szerint azért terjesztették ki a vizsgázók körét, mert ismét változtatnának a tételek szerkezetén, és fontos, hogy a diákok idejében szokjanak hozzá az újdonságokhoz.

Kamerával megfigyelt terület. Székelyudvarhelyi vizsgahelyszín Fotó: Asztalos Ágnes

Hétfőn a román nyelv és irodalom próbavizsgával indult a hét az általános iskolákban, tegnap matematikából, ma magyar nyelv és irodalomból írásbeliznek a diákok. Idén szinte megduplázódott a résztvevők száma, ami a szervezési feladatokat, illetve a dolgozatok javítását is megnehezítette.
Görbe Péter főtanfelügyelő tegnap délután arról tájékoztatott, hogy az ún. kisérettségi próbájának első két napja rendben zajlott a megyében, csupán az országos informatikai rendszerben volt egy-két apró elakadás, de mindent sikerült időben lebonyolítani. Míg tavaly megyénkben mindössze 2600 körül volt az előzetes megmérettetésen részt vevő tanulók száma, idén már a nyolcadikosok is többen voltak ennél, hiszen 2931-en iratkoztak be, a hetedikesek pedig 3127-en. Végül mintegy 5800 tanuló vett részt a két vagy három próbavizsgán (a román tannyelvű iskolában tanuló diákok értelemszerűen csak két tantárgyból, románból és matematikából írnak). Volt, aki betegség miatt hiányzott, de egyébként sem kötelező a részvétel – tudtuk meg a tanfelügyelőségen.

A jegyet nem kell beírni
A hetedikesek természetesen nem ugyanazokat a tételeket kapták, mint egy évvel idősebb társaik, a feladatsor mindhárom tantárgy esetében csak olyan tartalmakra épült, amit már tanultak. Görbe Péter főtanfelügyelő szerint van értelme annak, hogy a hetedikesekre is kiterjesztették a próbát, mert így sokkal több idő jut a felkészülésre, illetve megszokni, hogy mivel is jár egy vizsga, hogyan néznek ki a tételek. Ha pedig hiányosságok derülnek ki, a mostani hetedikeseknek még másfél évük van a felzárkózásra, a hibák kiküszöbölésére – tette hozzá Görbe. Ugyanakkor megérti azokat a szülőket is, akik nehezményezték, hogy viszonylag későn derült ki, hogy a hetedikeseknek is írniuk kell, hiszen valóban jobb lett volna, ha már ezzel az információval indul a tanév. De az esetleges felkészületlenség miatti rossz jegyektől nem kell tartaniuk, mert a próbavizsgákra kapott osztályzatot nem írják be a naplóba, csak abban az esetben, ha a gyerek avagy a szülő ezt írásban kéri – emlékeztetett a főtanfelügyelő.
A dolgozatok javítása iskolai szinten zajlik a próba-képességfelmérő idején, a legtöbb helyen sikerült is megoldani a feladatot, ahol pedig nem került elég javítótanár, közeli iskolákból kértek segítséget.

Inzultus a diákokkal szemben?
„Nehéz, nagyon nehéz az országos felmérés. Főleg, ha nem tudsz románul. Románia szép, de nekünk nagyon nehéz a nyelv” – olvasta fel egy próbavizsgázó diák sorait Buzás Georgeta romántanárnő a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskolában, amikor arról kérdeztük, hogy szerinte milyen volt a románpróba.
– Teljes mértékben igazat adok a tanulónak. Nagyon nehéz volt a feladatsor, a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak is. Megengedhetetlen, hogy ilyen tételt adjanak a székelyföldi gyermekeknek, akiknek anyanyelve a magyar, és nem hallanak román beszédet – fogalmazott a nagy tapasztalattal rendelkező tanárnő, aki egyenesen inzultusnak nevezte a próbavizsgát a kisebbségi magyar diákok szempontjából. To­vább­képzőre küldené azokat a pedagógusokat, akik összeállították a tételeket, hogy frissítsék fel fej­lő­déslélektani tudásukat, mert szerinte a tételek nehézségi foka egyáltalán nincs összhangban a hetedikes-nyolcadikos tanulók mentális érettségével. Sőt pszichológiai szempontból már az is túlterheltséghez vezet, hogy két óra alatt milyen sok típusú feladatot kell megoldaniuk a diákonak – jegyezte meg Buzás Georgeta.
A matematikatétel viszont kiszámítható volt, a feltöltött mintákhoz hasonló feladatsort
kaptak mind a hetedikesek, mind a nyolcadikosok – közölte Bíró G. Albert székelyudvarhelyi matematikatanár. – Az érvényes tantervnek megfelelően állították össze a feladatlapot, és a folyamatosan készülő diákok számára a tételek – egy-két alpont kivételével – közepes nehézségűeknek számítottak – mondta az elismert pedagógus.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek