2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Bővített gazdatanfolyam-kínálat

Gyümölcstermesztőknek szóló, 360 órás képzéssel bővült a napokban a Hargita Megyei Agrárkamara gazdáknak ajánlott téli tanfolyamkínálata. Az új képzési programra, akárcsak a méhész- vagy a hegyvidéki mezőgazdász-tanfolyam iránt érdeklődők jelentkezését november 17-ig fogadják.

Fiatal szilvafák Udvarhely vidékén. Elméleti és gyakorlati tudást is kínálnak a gondozásukhoz
Fiatal szilvafák Udvarhely vidékén. Elméleti és gyakorlati tudást is kínálnak a gondozásukhoz

Az október végén lejárt jelentkezési határidőt meghosszabbítva, november 17-ig várja a téli időszakra szóló képzési programjaira a gazdákat a Hargita Megyei Agrárkamara. A Hargita Megye Tanácsának alárendeltségében működő intézmény tanfolyamkínálatát is bővítette, így a korábbi évekből megszokott méhészképzés és a hegyvidéki általános mezőgazdász-tanfolyamok mellett a gyümölcstermesztőknek is külön, akkreditált oktatási programot kínál – tájékoztatta lapunkat Miklós Levente, a Hargita Megyei Agrárkamara felnőttoktatásért felelős szakembere.
Elmondta, az új, októberben akkreditált elsőfokú, 360 órára szóló gyümölcstermesztési képzést a jelentkezők száma és a gazdahallgatók igényének függvényében akár térségenként – elsősorban Csík és Udvarhelyszék vidékén – külön-külön osztályok számára is elindítják.
„A gyümölcstermesztési képzés 120 óra elméleti és 240 óra gyakorlati foglalkozásból áll össze. A tanfolyamon külön kitérünk a gyümölcsfák és gyümölcscserjék – ribizli, áfonya, egres – telepítésére, ápolására, növényvédelmére. De szó lesz a szőlőtermesztésről is. A gyümölcsfák kapcsán a metszési tudnivalók, a szaporítás, az oltás, a gyümölcstermesztési technológiák éppúgy szerepelnek a tananyagban, mint a gyümölcsfeldolgozás” – sorolta az agrárkamara munkatársa. Hozzátette, egy-egy osztályt legkevesebb 20, de nem több mint 28 hallgatóval indítanak. A tandíjat – akárcsak a hasonló óraszámú méhészképzés esetében – 350 lejben határozták meg, míg a 720 órás, másodfokú képzésnek számító hegyvidéki mezőgazdász-tanfolya­mért 450 lejt kérnek a gazdáktól.
A tanfolyamokra jelentkező gazdáknak a helyszínen kitölthető beiratkozási ív mellett csupán a személyigazolvány másolatára, illetve az utolsó iskolai végzettséget igazoló diploma másolatára van szükségük. Névváltozás esetén a beiratkozáshoz a házassági anyakönyvi kivonat másolatát is mellékelni kell. A tanfolyamok részleteiről, a tananyagról és az oktatási programok helyszíneiről és időbeosztásáról bővebb felvilágosítást személyesen a Hargita Megyei Agrárkamara csíkszeredai, a megyeháza 245-ös számú irodájában lehet igényelni, de információk a 0266–312318-as telefonszámon, illetve az agrarkamara@hargitamegye.ro elektronikus drótpostacímen is kérhetők.

Domján Levente

Előző cikkÚjabb nyolcaddöntősök
Következő cikkTörölt futamok

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb