Bőven van bárányhús

71

Idén több gazda bérel asztalt a csíkszeredai piaccsarnokban, mint a korábbi években – tudtuk meg Graur Adrian piacgondnoktól. Az egész, illetve félbevágott bárányhúst tegnap kilónként 25–22 lejért kínálták az állattartók, akik szerint a vásárlóerő évről évre gyengül.

Bőséges báránykínálat a csíkszeredai piacon. Csökkenő vásárlóerő
Bőséges báránykínálat a csíkszeredai piacon. Csökkenő vásárlóerő

Nagyon sokan csak egy negyed bárány vásárolnak vagy pár kiló húst kérnek. Az idősek inkább ragaszkodnak a húsvétkor hagyományosan megszokott bárányhúshoz, ha egy darabocskát is, de vesznek az ünnepi asztalra – mondta lapunknak az egyik kászoni gazda.
A csíkszeredai piaccsarnokban többségében kászoni gazdák kínálják eladásra a bárányhúst, az asztaloknál álló termelők között azonban találtunk a környékről – Dánfalváról, Szépvízről, illetve Szentmiklósról – érkező árusokat is.
– Idén jóval többen foglaltak asztalt, mint az előző években: most közel 20 termelő árusítja portékáját a csarnokban, tavaly és az azt megelőző években átlag 13-15 gazda érkezett a megyeszékhelyre. Idén jött először például a csíkszentmiklósi gazda, azt mondja élősúlyban nagyon alacsony a bárány ára, ezért inkább levágta az állatokat és itt értékesíti őket –mondta Graur Adrian.
A csíkszeredai piaccsarnokba ma és holnap a délelőtti órákban is lehet még bárányhúst vásárolni, tegnap kilónként 22–25 lejbe került a házi nevelésű bárány húsa, az árusok szerint ennél olcsóbb már nem lesz.
– Tavaly is ugyanennyiért árultuk a bárány, ennél olcsóbban nem tudjuk adni – mondták az árusok.
A gazdák eladás függvényében bárányonként 5 lejért bérelnek felületet a csíkszeredai piaccsarnokban.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.