Bőven csorog, de tilos inni belőle

Nem iható az udvarhelyi csorgók vize

131

Négy, Székelyudvarhely területén lévő ún. csorgó vizét ellenőriztette a polgármesteri hivatal. Kiderült: egyik vize sem alkalmas emberi fogyasztásra.

A Lorántffy utcai csorgó vize évek óta fertőzött, ihatatlan Fotó: Asztalos Ágnes

Az Éltetőkút, Keresztvápa és a Lorántffy Zsuzsanna utcai, valamint a Függetlenség sugárúti nyílt források vizét múlt héten vizsgáltatta meg az udvarhelyi polgármesteri hivatal. A vízmintát a közegészségügy munkatársai vették és elemezték laboratóriumban. A vizsgálat eredménye lesújtó: mind a négy közkút vize fertőzött, emberi fogyasztásra alkalmatlan, ergo tilos. Az analízisek a megengedett értéknél jóval magasabb nitráttartalmat mutattak ki, illetve az e-coli bacilus jelenlétét is kimutatták. A polgármesteri hivatal sajtóközleményben, a városháza honlapján és a közösségi portálon hívta fel a lakosság figyelmét: a csorgók vizének fogyasztása – különösen a gyermekek esetében – súlyos megbetegedést okozhat.
Milyen rendszerességgel végeznek vizsgálatot, mi okozza a csorgók vizének szennyezettségét? Kérdéseinkre Z. Nagy István, a hivatal sajtóosztályának munkatársa válaszolt.
– A hivatal évente két alkalommal, ősszel és tavasszal ellenőrizteti a város területén levő csorgók vizének minőségét, mert ezekben az idősza-
kokban több a csapadék, nagyobb az úgynevezett talajvízmozgás. A két kritikus csorgó a Tábor lakótelepen van, itt a Lorántffy Zsuzsanna utcai nyílt kútnak a vize már évek óta fertőzött, nem iható, a Keresztpáva és az Éltetőkút utcai forrásvizekkel nem szokott probléma lenni, a tavaszi vizsgálaton sem volt, most viszont mindkettő erősen szennyezett – magyarázta Z. Nagy, aki szerint a vizek fertőzöttségének elsősorban a régi, elavult, megrepedt vezetékekbe beszivárgó talajvíz és a lakónegyed felső részén levő istállókból befolyó trágyalé az oka.
Az elavult vezetékeknek a cseréje megoldás lenne, de arra a kérdésünkre, hogy kinek, a városgazdálkodásnak vagy a vízszolgáltatónak lenne-e tiszte a nagymértékű és nem mellesleg jelentős anyagi ráfordítást is igénylő beavatkozás, a sajtóreferens nem tudott konkrét választ adni.
– Ezek a csorgók annak idején közkutakként szolgáltak, a hivatal városgazdálkodási osztálya tartja rendben, ellenőrizteti rendszeresen szaklaboratóriumban a vízminőséget. Amennyiben fertőzött a víz, azonnal felhívjuk erre a lakosság figyelmét. Figyelmeztető táblákat is kihelyezett a hivatal, de ezeket rendszerint ellopták. Hasonlóképpen takaríttatja és ellenőrizteti a polgármesteri hivatal a szejkefürdői borvízkutakat is, amelyeknek a vize jelen pillanatban nyugodtan fogyasztható – tájékoztatta lapunkat a hivatal sajtós munkatársa.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek