Botrányosan megkésett, botrányosan kezdődött

52

Botrány tört ki az 1990-es bányászjárás vádlottjai perének tegnapi tárgyalásán. A tárgyaláson megjelenő több száz személy nem fért be a bukaresti katonai táblabíróság termébe, egy férfi elájult. Az 1990 júniusában történt bányászjárás ügyében több mint 1400 személynek kell megjelennie a bíróságon civil félként. A tegnapi tárgyaláson több százan jelentkeztek közülük, de a terem túl szűkös volt számukra, ezért sokuknak az épületen kívül, a hidegben kellett várakozniuk, amíg sorra kerülnek.


Egy 46 éves férfit mentők szállítottak kórházba, miután rosszul lett és elájult. A férfi – ismerősei állítása szerint – epilepsziás, több műtéten esett át.
A vádlottak közül csak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója, Virgil Măgureanu jelent meg, őt a jelenlévők ellenségesen fogadták. „Gyilkos, börtönben a helyed azért, amit tettél!” – kiabálták neki az egybegyűltek.
A tárgyaláson megjelent az 1989. December 21. Egyesület elnöke, Teodor Mărieş, aki nehezményezte, hogy a civil félként beidézett személyeknek nincs elegendő hely a teremben. „Talán még nem felejtette el a bíró asszony, amit ígért: hogy ez a per másfél év alatt lezárul, mert kétnaponta fognak egy-egy tárgyalást tartani” – mondta Teodor Mărieş.
A helyszínre csendőröket küldtek, akik megpróbálták fenntartani a rendet.
A Legfelsőbb Bíróság tegnap kezdte tárgyalni az 1990. június 13–15-i bányászjárás ügyét, amelyben Ion Iliescu volt államfőt, Petre Roman volt miniszterelnököt és Virgil Măgureanu volt SRI-igazgatót emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.