Botrány után csend

Falugyűlés az ünnep előtt egy nappal. Nyugalom váltotta az indulatokat Fotó: Farkas Antal
83

Szentestére kibékültek Kecse­ten a majdnem egy héttel korábbi, december 19-i öntörvényű eset felei: a jogtalanul ott lakó cigány család és a felelősséget magára vállaló két faluvezető 7000 lej kártérítésben egyezett ki, ennek fejében visszavonták a feljelentést. A múlt szombati falugyűlésen ennek részleteit beszélték meg.

Falugyűlés az ünnep előtt egy nappal. Nyugalom váltotta az indulatokat Fotó: Farkas
Antal

Még december 19-én történt, hogy a közigazgatásilag Farkaslakához tartozó Kecset mintegy harminc lakosa lerombolt egy önkényes lakásfoglalók által lakott házat. Az egyszobás épület egy – a helyiek által alapított – ma már nem létező mezőgazdasági társulásé volt, amelyben időnként a megfogadott pásztorokat szállásolták el. A gyepesi (Homoródszentmárton község) illetőségű cigány család illetéktelenül, jogcím nélkül lakott ezen a nyári szállásnak is alig alkalmas helyen.
Mivel az utóbbi időszakban megszaporodtak a lopások, a fenyegetőzések a házban lakók részéről, néhányan úgy gondolták, hogy véget vetnek ennek az áldatlan állapotnak, és magánakció keretében, törvénytelen módon traktorral elbontották. Személyi sérülés nem történt. Mint korábban beszámoltunk róla, a rendőrség három személyt 24 órára őrizetbe vett, de nem indult ellenük büntetőeljárás. A múlt hét folyamán megtörtént a felek kibékítése.
A gyepesi cigány család 7000 lejes kártérítés ellenében elhagyta a települést és visszavonta a feljelentést.
Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere a szombat délután tartott falugyűlés után elmondta, hogy sikerült gondoskodniuk arról, hogy a család sorsa másutt oldódjék meg, abban a községben, ahová a személyi igazolványukban levő állandó lakhely szól. Tartotta a kapcsolatot a homoródszentmártoni önkormányzattal, s tudomása szerint a család sorsa rendeződött, fedél van a fejük fölött.

Simó Márton

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.