Börtönbe zárták Liviu Dragneát

Legkorábban két év és négy hónap múlva szabadulhat

117

Őrizetbe vette a bukaresti rendőrség és a rahovai börtönbe szállította tegnap délután Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, akit három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság. Dragnea jó magaviselet esetén, az ítélet harmadolásával két év és négy hónap múlva feltételesen szabadlábra helyezhető.

Liviu Dragneát többéves pereskedés után hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság, mivel már volt egy felfüggesztett – szintén korrupcióért kiszabott – korábbi börtönbüntetése.

Sok van a rovásán
A vád szerint Dragnea Teleorman megyei tanácselnökként pártja két titkárnőjét alkalmazta 7 éven keresztül a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál. A titkárnőket azonban sosem látták az igazgatóságon, a munkavégzésüket igazoló dokumentumokat a vezetőség hamisította. Az ügyben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 márciusában kezdett nyomozni, egy hónappal később a nyomozást Liviu Dragneára is kiterjesztették, azzal gyanúsítva a politikust, hogy a két titkárnő alkalmazását ő rendelte el.
Ez az ügy azért is volt kellemetlen Dragnea számára, mert 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott amiatt, hogy választási csalást szervezett a Traian Băsescu leváltását célzó, 2012-es népszavazás idején. A „fiktív alkalmazások” ügyben 2016 júliusában emeltek vádat – Dragnea pedig mindent megtett annak érdekében, hogy a második ítélet ne születhessen meg. Például többek között emiatt a per miatt is kísérelték meg törölni a Btk.-ból a hivatali visszaélést a hírhedt 13-as kormányrendelettel, de szintén emiatt nyújtottak be óvást a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületeinek sorshúzás általi kinevezése ellen.
Mindezek mellett egy Drag­neához köthető cég, a TelDrum évekig hazai, illetve uniós projektek közbeszerzéseinek egyik biztos befutója volt, tavaly pedig felfedeztek egy titokzatos brazíliai villát, ahol Dragnea és a cég vezetői többször is találkoztak. A brazil hatóságok pénzmosás gyanújával vizsgálják a TelDrum brazíliai érdekeltségeit, a DNA-nak pedig szintén van egy folyamatban levő ügye a TelDrummal, illetve uniós források eltérítésével kapcsolatban. Ebben az ügyben Dragneát bűnszövetkezet megalakításával, hivatali visszaéléssel, valamint EU-s források eltérítésével gyanúsítják.

Új szelek indultak a politikában
Dragnea a képviselőház elnöki tisztségét töltötte be, amelyet automatikusan el is veszített, hiszen az ítélet választójogától is megfosztotta. Az európai parlamenti választásokon várakozáson alul szereplő PSD-n belül már vasárnap este egyesek Dragnea fejét követelték, de bebörtönzése után a pártnak mindenképpen új vezetőt kell választania.
A PSD irányítását Viorica Dăncilă kormányfő vette át, aki mára összehívta a PSD végrehajtó bizottságát. Dăncilă azt is közölte, hogy kormánya nem mond le, csak akkor távozik posztjáról, ha a parlament megvonja tőle a bizalmat. Továbbá ígéretet tett arra, hogy a kormányprogramot kívánják folytatni, ettől reméli a párt, hogy az EP-választásokon megcsappant szavazóbázisát visszaszerzi.
A parlament alsóháza új elnököt választ. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy teljesen nyitott a verseny: „Nem döntöttünk a kérdésben, a frakció tagjai csak kedden találkoznak és ekkor egyeztetnek, így az is elképzelhető, hogy az RMDSZ-nek saját jelöltje lesz az elnöki tisztségre. De az is megtörténhet, hogy az ellenzéki PNL vagy az USR adja majd a képviselőház következő elnökét” – mondta Korodi.

Kalandos volt Dragnea útja a börtönbe
Az ítélet kihirdetése után újságírók, kíváncsiskodók és PSD-ellenes tüntetők gyűltek össze Dragnea háza előtt és a rahovai börtönnél is, hogy jelen legyenek a kormányt háttérből irányító politikus őrizetbe vételénél. A rendőrség segített Dragneának abban, hogy a szabadlábon töltött utolsó percekben elkerülje a nyilvánosságot: a pártelnök nem jelentkezett valamely rendőrőrsön, hanem a rendőrség egy megkülönböztető jelzés nélküli, besötétített ablakú autójában ülve távozott villája garázsából.
A Dragneát szállító autó hangoskodó tüntetők, fotósok és operatőrök gyűrűjében érkezett Rahovára és hajtott be a büntetés-végrehajtási intézet kapuján, ahol Liviu Dragnea megkezdte három és fél éves börtönbüntetése letöltését. A bebörtönzését percről percre dokumentálni próbáló román hírtelevíziók ezt megelőzően csaknem fél órán keresztül követtek egy másik besötétített ablakú, a bukaresti forgalomban céltalanul keringő gépkocsit, amely vélhetően éppen figyelmük elterelése érdekében elsőként hajtott ki a Dragnea-villa garázsából.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek