Borboly Csaba megnyerte az udvarhelyszékiek bizalmát: „Egyik térségnek sem szabad a másik kárára dolgoznia”

83

A bizalmat, az eddigi együttműködést és jövőbeni támogatást köszönte meg Borboly Csaba megyeitanács-elnök az udvarhelyszéki RMDSZ-nek és a helyi szervezeteknek a Bíró Barna Botond megyei alelnökkel, Udvarhelyszéki RMDSZ-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón a székelyudvarhelyi inkubátorházban.

Támogatásukról biztosították Borboly Csabát                                                                  Fotó: Nagyálmos Ildikó

A megyei tanács vezetői szimbolikusnak nevezték a sajtótájékoztató helyszínét, amely a megyei tanács, a helyi RMDSZ és helyi vállalkozók közös eredményeként jött létre néhány éve, hiszen – amint elhangzott – a statisztikák szerint Udvarhelyszék a megye gazdasági húzóereje, és ez az épület több vállalkozásnak ad otthont. Arról is szóltak, hogy megszavazták a megyei tanács ez évi hozzájárulását az inkubátorház működéséhez, de Udvarhelyszéken a gazdaság többi ágazatát, tevékenységét is igyekeznek támogatni.
Borboly Csaba elmondta: Hargita Megye Tanácsának vezetői tisztségére pályázva kérte és meg is kapta az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezetek támogatását, és arról biztosította a szavazókat, hogy megyében gondolkodva igyekszik megszolgálni, hogy a térségek egyike se érezze magát hátrányban.
– 2000-től tanácsosként, majd megyei alelnökként, elnökként veszek részt a megyei tanács munkájában és a jó együttműködésnek köszönhetően látványos eredményeket tudtunk elérni. Minden, ambícióval rendelkező politikusnak tudnia kell, hogy ezt a három térséget nem lehet eggyé gyúrni. Mindenkinek megvan a saját identitása, egyik térségnek sem szabad a másik kárára dolgoznia, egymás erősítése a cél. Felmérések támasztják alá ennek a csapatmunkának a hatékonyságát és eredményét, a lakosság a közintézmények közül a legjobban a megyei tanácsban bízik. Örvendek, hogy az udvarhelyszéki RMDSZ több szervezete támogatja a jelölésemet. Szeretnénk folytatni az elkezdett munkát, hisz a cél az, hogy békében szép eredményeket valósíthassunk meg, több olyan tervünk van, amely a megvalósulás különböző fázisaiban látványosan több területen – gazdaság, egészségügy, oktatás, turizmus stb. – ebben az évben még inkább kibontakozik. A megyei tanács megtalálta a módját különböző szervezeteken keresztül, hogy miként tud segítséget nyújtani a fiataloknak. Ha van tudásbázis, tapasztalat, tájékozottság, akkor miért ne folytassuk ezt a munkát – fogalmazott Borboly Csaba.
Bíró Barna Botond szerint az elkövetkező időszakban is a gazdaság erejének tovább erősítése és támogatása a cél Udvarhelyszéken minden olyan rendelkezésre álló eszközzel, amelyet a megyei önkormányzat vagy politikai képviselet megtehet.
– Az elmúlt években jó együttműködés alakult ki a tanácsban, aminek hozadéka, hogy az idei költségvetésben közel százmillió lej értékben vannak beruházásaink. Most ért oda az a többéves program, hogy az elkészített tervek mellé finanszírozást is szerezhessünk. Nem csupán saját költségvetésből, hanem kormánypénzekből, európai uniós forrásokból is, akárcsak az abásfalvi-keményfalvi útnál, vagy a kobát­falvi, szentábrahámi, illetve a Ho­moródszentmártont Almással összekötő út esetében. Folyamatban van a megye legnagyobb útépítési munkálata, negyven kilométer útszakasz, amelyre közel 120 millió lejt nyertünk. Biztosítjuk a helyi útépítő cégeknek, hogy könnyebb feltételek mellett akár ők is jelentkezhessenek a kivitelezésre. Az elmúlt négy év és a következő négy év egyik legnagyobb haszonélvezője útépítés szempontjából Udvarhelyszék, megnyitjuk a kapukat a szomszédos megyék felé, amely új lehetőséget jelent nem csupán a fiatalok, hanem a kis közösségek számára is, akik úgy érezték az elmúlt harminc évben, hogy elszigetelődnek – mondta Bíró Barna Botond.
Elhangzott: azok a települések fejlődnek, ahol az intézmények együttműködnek, ezért olyan csapatot szeretnének indítani Udvarhelyszék minden településén, beleértve a megyei tanács elnökjelöltjét is, akik tapasztalattal rendelkeznek, élvezik a közösség bizalmát, hiszen nem az a cél, hogy megnyerjék a választásokat, hanem az, hogy a következő négy évben hatékonyan tudjanak foglalkozni a közösségi problémákkal. Ennek viszont szükséges előfeltétele a választások megnyerése.
– Hajlamosak vagyunk olyan kompromisszumokat kötni, ami nem a mi, hanem az itt élő emberek hasznát szolgálja – mondta az udvarhelyszéki RMDSZ-elnök.
Elhangzott: Borboly Csaba egyelőre az egyetlen RMDSZ-es jelölt, aki megpályázta a megyei tanács elnöki tisztségét.
Udvarhelyszéken több településen írt ki előválasztást a területi elnökség: Bögözben – mivel két jelölt van – március 8-án tartják az előválasztást, Újszékelyen több jelölt neve is elhangzott, valószínű ott is lesz előválasztás. Parajdon, Kápolnásfaluban, Szentegyházán még nem született konkrét döntés a jelölteket illetően.
Siménfalva községben nem indul Péter Zoltán a polgármesteri tisztségért, ezért Nagy János tette le az RMDSZ színeiben a jelentkezési dokumentációt. Oklánd községben nem indul Cseke Miklós polgármester, helyette Godra Lehel alpolgármester tette le jelölését, Homoródalmáson a négy évvel ezelőtt függetlenként induló Tikosi László RMDSZ-színekben indul, akárcsak Lövétén Mihály Dénes.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek