szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Borban az igazság, mézben az egészség: Kétnapos méhészünnep Csíkszeredában

Mézet kóstoló gyerekek. Ínyencségekkel várják a látogatókat a mézfesztiválra

Kétnapos mézvásárral és mézlo­vag­avatással egybekötött ünnepségre készülnek a hétvégén – pénteken és szombaton – Csíkszeredában a Hargita Megyei Méhészegyesület és a Csíkszéki Mézlovagrend tagjai: utóbbi rend hét új taggal bővül.

A mézfesztiválra immár hagyományosan, a csíkszeredai őszi vásár keretében kerül sor. A Szabadság téren felállított standokon nemcsak a környékbeli, hanem az udvarhelyszéki, gyergyói és Maroshévíz környéki méhészek is kínálják termékeiket.
A szervezők idén is külön gondot fordítanak a gyermekek nevelésére: a Csíkszéki Mézlovagrend tagjai a hét elején sorra keresték fel a megyeszékhelyen működő napköziket, óvodákat, ahol a méhekről, mézről, virágokról és a méhészek tevékenységéről beszélgetve kóstolóként mintegy 1600 kis kiszerelésű mézcsomagot osztottak szét a gyerekek között – tájékoztatta lapunkat Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke. Az óvodások, kisiskolások egyébként rajzokon is elmondhatják, kifejezhetik méhekkel, mézzel kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat. A méhészegyesülethez eljuttatott alkotásaikat a hétvégén a vásártér közepén felállított pannókon mutatják be az érdeklődőknek: a rajzokért cserébe mézzel jutalmazzák a gyermekeket.
A csíkszéki mézfesztivál ugyanakkor a méhészeti termékek ismertetése mellett a méhészek szakmai tapasztalatcseréjére is jó alkalmat nyújt. Az idei méztermésért a székelyföldi és az anyaországból érkező mézlovagrendek hálaadó szentmisén mondanak köszönetet, majd szombat délután a megyeháza gyűléstermében szakmai előadásokra várják az érdeklődőket, ahol helyi és magyarországi szakemberek az ágazatot érintő támogatási újdonságokról, a mézelő virágokról, valamint az atka elleni védekezési eljárásokról beszélnek. A kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot szombat esete méhészbál zárja.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb