2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bonyodalmak a Vitalissima körül

Végleges és visszavonhatatlan döntés született a Vitalissima Kft., vagyis a gyergyó­szent­mik­lósi önkormányzat cégének ügyében, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla megerősítette a közigazgatási bíróság azon döntését, amely hatályon kívül helyezi a cég tevékenységét és működését tartalmazó határozatokat. Ezáltal veszélybe került a cég alkalmazottainak sorsa, hiszen a döntés értelmében az önkormányzat nem adhat megrendelést a cégnek és nem fizetheti ki az elvégzett munkát. Erről a tegnapi sajtótájékoztatóján számolt be Nagy Zoltán alpolgármester, ugyanakkor jelezte, reményei szerint rövidesen megoldják a helyzetet.

Nagy Zoltán. Keresik a megoldást a Vitalissima ügyében
Nagy Zoltán. Keresik a megoldást a Vitalissima ügyében

[dropcap]T[/dropcap]örvénytelennek találta a prefektusi hivatal azokat a tanácshatározatokat, amelyek a Vitalissima Kft. működését és tevékenységét szabályozzák, ezért a közigazgatási bíróságon kérték a hatályon kívül helyezését. A közigazgatási bíróság helyt adott a keresetnek, majd a fellebbezést követően az ítélőtábla is részben megerősítette a korábbi határozatot.
– Tulajdonképpen annak módozatát nem találták rendben, ahogyan a polgármesteri hivatal közszolgálati osztályának tevékenysége átkerült a Vitalissima Kft. jogkörébe – fejtette ki Nagy Zoltán alpolgármester.
Elmondta, a gondot az okozta, hogy a 2011-ben létrehozott Vitalissima Kft. működését befagyasztották, mivel semmilyen tevékenysége nem volt, 2013-ban pedig – amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy saját cégén keresztül valósítja meg azokat a munkálatokat, amelyeket korábban a közszolgálati osztály keretében működő mellékgazdaság végzett – a jogkört az alkalmazottakkal együtt egyszerűen átruházták a önkormányzati tulajdonú cégre. Mint mondta az alpolgármester, ez nem volt törvényes, hiszen csak akkor tehették volna meg, ha előbb megszüntetik a közszolgálati osztályt, majd létrehoznak egy új céget, közbeszerzést írnak ki a tevékenységekre és úgy bízzák meg a céget a munkálatokkal.
– Ezeket a lépéseket be kell tartani, új tanácshatározatokat kell elfogadni, hogy a helyzet megoldódjon – közölte Nagy, kifejtve, hogy a polgármesteri hivatal jogászai dolgoznak az ügyön.
A kialakult helyzet miatt azonban 34 alkalmazott sorsa vált bizonytalanná, ugyanis az önkormányzat a jelenlegi helyzetben sem megrendelést nem adhat, sem kifizetést nem eszközölhet a saját cégének.
– Nem marad az utcán senki – szögezte le Nagy Zoltán, elmondva, hogy mindenképp találnak megoldást az alkalmazottak bérének kifizetésére, ugyanakkor a Vitalissimának is folytatnia kell a tevékenységet, hiszen a döntés miatt nem maradhatnak abba azok a tevékenységek, amelyek a várost érintik.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb