2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Boldogasszony Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklósra érkezett a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony kiállítása. A Tarisznyás Márton Múzeumban november 8-ig megtekinthető tárlat 55 kortárs művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be.

Hatodik állomásán a Boldogasszony vándorkiállítás
Hatodik állomásán a Boldogasszony vándorkiállítás

Gyergyószentmiklóst is út­ba ejtette a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medence számos településére elvitt Boldogasszony kiállítása. A vándortárlat a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és a Csíksomlyói Ferences Kolostor hirdetett meg a 2014. szeptember 14. és 2015. szeptember 15. közötti időszakra, abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Szűz Mária-szobor.
A tegnapi gyergyószentmiklósi megnyitón Csergő Tibor múzeumigazgató köszöntötte a kiállítás védnökeit és a vendégeket.
– Ma, amikor egyre nagyobb kérdés, hogy mi az érték, amikor napról napra meg kell válaszolnunk kik is vagyunk valójában, ez a legjobb alkalom arra, hogy magyarságunk nagyasszonyának sokszínű arcára tekintsünk – fogalmazott a tárlat jelentőségét méltatva Nagy Zoltán, a város alpolgármestere.
Az ünnepi beszédekből kiderült: István király fia, Imre halála után, utód nélkül maradva Máriának ajánlotta fel az országot, így a Boldogasszonynak kiemelten fontos szerepe van a magyarság hagyományaiban. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a tárlat aktualitását emelte ki, szerinte nagyon fontos a mai Európában a keresztény gyökereket felemlegetni, abba kapaszkodni, biztatást keresni.
Ft. Tamás József római katolikus püspök a kiállítás védnökeként volt jelen az eseményen, a tárlat fővédnöke egyébként Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A kiállítást Hegedűs Enikő művészettörténész nyitotta meg, aki részletesen kitért a kiállított alkotásokra, minden műről és művészről említést tett. A Boldogasszony tárlat november 8-ig tekinthető meg a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb