Bölcsőjébe tért vissza a rendezvény

14. EMI-tábor

379

„Szülőhelyén” fogadja közönségét tegnap óta a 14. EMI-tábor, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) fesztiválja. A megnyitón elhangzott: sok nehézségen ment át a rendezvény, de a szervezők ma is lelkesek, kitartóak, s ennek köszönhetően idén is tartalmas programokkal várják a táborlakókat és a rendezvényre látogatókat.

Megnyitották a fesztivált. Nemzeti tábor a Békény partján Fotó: Kertész László

Az első három EMI-tábort a 4-es kemping területén tartották, s az Erdélyi Magyar Ifjak 14. fesztiválja ugyanoda tért vissza. A megnyitóünnepségen tegnap délben Szűcs Péter, az EMI alelnöke azt mondta, korábban külön mottója volt a táboroknak, idén azonban úgy döntöttek a Hazánkért rendületlenül! mottó állandó lesz.
– Célunk és kötelességünk, hogy ezt az utat minél több fiatalnak megmutassuk – fogalmazott Szűcs.
Az idei tábor létrejöttében fontos szerepet vállalt a Magna Carpatica Egyesület, amelynek elnöke, Mezei János azt mondta, sok lelkes fiatal munkája által éppen a mostani táborhelyen született meg ez a rendezvény, s az évek alatt megerősödött.
– Erre a gyönyörű gyergyói tájra hitükben megerősödni, erőt meríteni jönnek el a fiatalok, ne engedjétek, hogy bármi elvegye kedveteket ettől az értékmentő munkától – szólt a szervezőkhöz Mezei.
Nagy Zoltán, Gyergyószent­miklós polgármestere elmondta: a tábornyitó kapcsán elgondolkodott azon, hogyan élhettek 100 évvel ezelőtt az erdélyi magyar ifjak, akik megértették, hogy a háborúskodás helyett a békés együttélés a helyes út. Nagy szerint ma válságban van a háborítatlan együttélés, hiszen magyar vezetőket hurcolnak meg, a székely szimbólumokat támadják. Véleménye szerint az EMI-tábornak minden évben üzenetet kell megfogalmaznia, többek között azt, hogy „szülőföldünkön akarunk jól élni, békében, háborítatlanul”.
A megnyitót követően a szervezők sajtótájékoztatón ismertették a programokat. Elmondták, érdekfeszítő történelmi, politikai előadásokra kerül sor a következő napokban, jogi kérdések megvitatására is lesz lehetőség, de többféle hagyományőrző tevékenységet is szerveznek és különféle foglalkozások is lesznek, gyerekeknek pedig külön programokat tartanak.
A programokra és az esti koncertekre a városlakókat is várják, a városi autóbuszjárat egészen a táborhelyig közlekedik a következő napokban.Sorbán Attila Örs elmondta, idén is számítanak arra, hogy a hatóságok ellenőrzéseket végeznek majd a táborban, de hangsúlyozta, a törvényeket betartják, s a hatóság emberei már a korábbi táborok idején is megbizonyosodhattak arról, hogy a román sajtóban az EMI-táboról megjelent rémhírek nem valósak.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek