Bölcsész szemmel Moldvában

Tanulmányi kirándulás

242

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén is megszervezte hallgatói számára a kétnapos – március 30–31-i – tanulmányi kirándulást, amely a román irodalom és kultúra felfedezésének jegyében telt.

A tanulmányi kirándulás céljául szolgált az irodalmi, elméleti szövegekből kilépve megismertetni a hallgatókat a román irodalom és kultúra sokszínűségével, egyedülállóságával, hogy mindaz, ami a könyvek által a képzeletünkben megszületett, a valóságban igazolást nyerjen, illetve lehetővé váljon az emlékművek, emlékhelyek, történelmi helyszínek szellemi, lelki értékének valóságos megtapasztalása.
A kirándulók szombaton Csíkszeredából Felcsíkon, Gyergyószentmiklóson és a Békási-szoroson keresztül haladva érkeztek meg első úti céljukhoz, a Beszterce-patak völgyében lévő Bistrița kolostorhoz, amely egyik legkiemelkedőbb román író regényében is feltűnik: Sadoveanu híres Baltagul című alkotásában a főhősnő, Vitoria Lipan ide zarándokolt, hogy segítséget kérjen a Szent Anna-ikontól férje megtalálásában.
A továbbiakban meglátogatták Karácsonykőt, ahol a fejedelmi udvar maradványait tekintették meg, ezt követően az Agapia – Románia legnépesebb női kolostora – gyönyörűsége szolgált feledhetetlen látnivalóként.
A következő úti cél Humulești volt, ahol a román irodalom oszlopos tagjának, Ion Creangă írónak tekinthették meg szülőházát, ahol az idegenvezető előadását hallgatva a kirándulók elcsodálkozhattak a helyi tájszólás sajátosságain is.
Ezt követően a Târgu Neamț fölött magasodó várban berendezett múzeumhoz látogattak, amely fizikai kihívás is volt, hiszen a várhoz vezető út igencsak meredeknek számít, de felérve megcsodálhatták a számos szépirodalmi műnek helyszínéül szolgáló várat.
A továbbiakban szintén irodalmi helyszínként elhíresült látványosságot látogathattak meg, mégpedig Sadoveanu egyik leghíresebb irodalmi alkotásának helyszínét, a Hanu Ancuței nevezetű fogadót.
A következő állomás szintén méltó úti célnak számított, mivel Mircești településen Vasile Alecsandri udvarházánál pihent meg a társaság, ahol a régi időkben koncertezett Barbu Lăutarul és Liszt Ferenc is.
A vasárnapi program Jászvásár nevezetességeinek jegyében telt és a Mihai Eminescu Egyetemi Könyvtár meglátogatásával kezdődött, amely elbűvölte a hallgatókat, hisz az épület impozánsága mellett Mihaela Ulman könyvtárosnő körbevezetése is egyedi varázst kölcsönzött a látogatásnak. Ezt követte az egyetem régi épülete, a Ion Creangă-emlékhely, a Bojdeuca din Țicău, a Kultúrpalota, a Calimachi-palota és a már tavaszi pompával díszített sétálóutcán végig haladva az ortodox Trei Ierarhi katedrális, a római katolikus Nagyboldogasszony katedrális és a Szent Piroska ereklyéit őrző érsekségi katedrális.
A kirándulás fénypontja és „záróakkordja” Mozart Figaro házassága című művének megtekintése volt az egyedülállóan gyönyörű operaházban. A hallgatóknak így egyedi alkalmuk volt „irodalmárként” végigjárni ezen utakat, tanulva tanáraiktól, megtapasztalva, hogy mekkora kincs bölcsészként megtenni egy ilyen utat.
Az élményt a szervező Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor szavaival jellemezném és zárnám: kicsit külföldön, kicsit nagyon is otthon járhattak az élménydús kiránduláson.

Gál Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek